23948sdkhjf

En kold dag i Sindal

Sneen fyger hen over jorden og blæsten hviner i tagskægget på skurvognene. Fem italienere fra turbine-leverandøren Turboden ikke bare skutter sig, men har trukket hovedet helt ned mellem de anspændte skuldre for at holde varmen.

Der er ingen varme på byggepladsen for Sindal Varmeforsynings nye kraftvarmeværk til 65 millioner kroner.

I den ene af anlæggets store haller står røggasrenser, fliskedel, forgasningsanlæg strunke på rad og række. Endnu er der tomt i den anden hal, men inden aften vil pumpe og ORC-anlæg altså være på plads i byggeriet.

- Alene den her hal kommer til at rumme anlæg for mere end 10 millioner kroner, siger Jens Dall fra Dall Energy, der leverer anlæg og teknologi til det nye værk i en turnkey-leverance.

Pumpe, ORC ….
På denne isnende kolde dag i februar skal pumpen og ORC-anlæg altså skubbes på plads. Forud for det er gået mange dage og timer med at bygge op og sætte ind.

Første spadestik blev taget i foråret 2017, hvor Jens Dall også brugte tiden på at få leverandører og de rette folk med om bord. I løbet af efteråret fik entreprenørfirmaet Vennelyst efterhånden styr på bygningen, og i januar kunne BMS løfte røggasvasker og opfugter på plads i den ene hal.

De fik snart selskab af termo-olie economizeren og ekspansionstanken. Selve ORC-turbinen leveres her med udgangen af februar.

- ORC-anlægget leveres af Turboden i Italien, så den har været et par dage under vejs, fortæller site-manager Henrik Svane, der fuldstændig har styr på stumperne på byggepladsen.

Han fortæller, at ud over folkene fra Turboden, der leverer anlægget, og dem fra BMS, der skal sørge for at skubbe det ind i bygningen, så er der også gang i mange andre ting.

Tyske Heat 11 installerer termo-oliesystemet, mens Norisol isolerer ovnen. Eurocon laver trapper og gallerier, mens DCB arbejder på at få installeret de kraner, der skal bringe flis og haveaffald fra lager til ovn.

Særlig teknologi
Mens Henrik Svane jonglerer med arbejdsgrupper på op til fire forskellige nationaliteter, så er det Jens Dall, der har jongleret med tal, teknologier og udvikling for til sidst at ende ud med det, der en dag bliver Sindal Varmeforsynings nye kraftvarmeværk.

Anlægget består groft sagt af to store haller og et flislager.

Men går man lidt mere nørdet til værks, og neddeler anlægget i komponenter, så består anlægget af en fliskran, flisindfødning, forgasser og gasforbrænding, thermo-olieanlæg, 800 kWe ORC-enhed og et røggaskondenseringsanlæg. 

Og det er her anlægget skiller sig ud.

Forgasningsanlægget sikrer høj effektivitet og lave emissioner, men det giver også en vis form for brændselsfleksibilitet.

- Anlægget skal overvejende køre på træflis, men vi vil også fylde så meget haveaffald på som muligt. Anlægget i Sindal vil sætte rekord omkring lave emissioner. Vi har især forbedret NOx-reduktionen og vil have NOx på under 100 mg/Nm3, hvilket også er kravet til forgasningsanlæg, fortæller Jens Dall.

Kraftvarmedelen af anlægget hentes via ORC-teknologien, der muliggør elproduktion ved hjælp af et hedt-olie-anlæg. Herudover demonstreres et nyt koncept for håndtering af partikler i røggaskondenseringanlægget, som bevirker at partikelindholdet i kondenseringsvandet er meget lavt.

Kraftvarmeværket i Sindal skal producere 5 MW varme og 800 kW el.

Det gamle virker fint
Ikke langt fra det nye anlæg på Gutenbergvej ligger Sindal Varmeforsynings eksisterende anlæg. Man kan lige skimte det over hustagene. Her pulser røg op af skorstenen. Sindalboerne har det koldt denne dag. Der er godt gang i naturgasmotorerne.

Netop anlægget og naturgasmotorerne på Baggevognsvej fungerer ganske udmærket, men med bortfald af grundbeløbet til de naturgasfyrede værker pr. 1. januar 2019 ville Sindal Varmeforsyning stå og mangle lige godt seks millioner kroner.

Det ville betyde en noget højere varmepris for de 1.450 forbrugere, der er tilknyttet værket.

Byggeriet af det nye 65 millioner kroner dyre varmeværk betyder derfor, at forbrugerne ikke behøver at skulle til lommerne fra 2019.

Idriftsættelse
Tidsplanen i Sindal holder - også selv om nogle af håndværkerne har holdt sig inden døre i de seneste dage og påberåbt sig vejrlig.

- Vi starter så småt op med idriftsættelse 1. juni. Det sker gradvist over tid. Vi skal aflevere værket til Sindal Varmeforsyning til september, fortæller Jens Dall. 

Han fryser lige så meget som os andre, men glæden over at se sit anlæg og den teknologi, han har brugt år på at udvikle, tage form i Sindal, er ikke til at skjule.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156