23948sdkhjf

NCC-koncernen lukker første kvartal med stort underskud

Den svenske byggegigant har et underskud på over 200 mio. kroner i årets første tre måneder

Den svenske bygge- og anlægskoncern NCC Group, der er blandt Europas største, har fået en sløj start på 2018.

Koncernen har i årets første tre måneder et underskud på over 200 mio. kroner mod et overskud på 138 mio. kroner i samme periode sidste år. Ifølge beretningen fra ledelsen er det særligt divisionerne for projektudvikling og vejanlæg, der går tilbage og trækker den svenske gigant i minus.

– Resultatet efter finansielle poster i 1. kvartal forværredes, hvilket primært var på grund af, at NCC Property Development leverer et lavere driftsresultat. Den lange vinter havde negativ indvirkning på NCC Industrys resultater, skriver konstituerende koncerndirektør Håkon Broman i kvartalsrapporten.

Omsætningen er i perioden på 7,8 mia. kroner. Et mindre fald sammenlignet med de 8,4 mia. kroner, som NCC omsatte for i første kvartal 2017.

NCC Koncernen – 1. kvartal
Mio. kroner 2018 2017
Omsætning 7.819 8.432
Bruttoresultat 245 690
Driftsresultat -261 175
Kvartalsresultat efter skat -212 139
Egenkapital 3.539 3.977
Ordrebeholdningen 42.237 35.444
Antal ansatte (gennemsnit) 15.775 15.873
Regnskabet er afsluttet den 31. marts 2018. Omregnet fra svenske kroner til Nationalbankens valutakurs (71,77)

Stor ordrebog
NCC er opdelt i divisioner på tværs af de fire skandinaviske hovedmarkeder Danmark, Finland, Norge og Sverige.

Divisionerne NCC Property Development og NCC Industry er til sammen årsag til en tilbagegang i driftsresultatet på cirka en halv mia. kroner. Property Development giver dog fortsat et mindre overskud i indtjeningen.
De to øvrige divisioner NCC Building og NCC Infrastructure går begge frem i kvartalet.
NCC kan også glæde sig over at have en historisk høj ordrebeholdning.

– Ordreindgangen var stærk i første kvartal, primært inden for byggeri og civil engineering, hvor ordreindgangen steg 70 procent fra år til år. Ordrebeholdningen steg til næsten 59 mia. kroner (42 mia. danske kroner, red.), hvilket er et historisk højt niveau, der giver stabilitet de kommende år, skriver Håkon Broman.

Vækst i Danmark
Og Broman, der snart bliver afløst af Tomas Carlsson som koncerndirektør, tror på en forbedret bundlinje.

– Som fungerende administrerende direktør har jeg fokuseret på rentabilitet og sikkerhed. Vi ser nu tegn på, at rentabiliteten langsomt vender tilbage. Vi har intensiveret sikkerhedsindsatsen generelt i koncernen og især i de enheder, der ikke opfylder deres mål. Dette vil til sidst generere resultater.

Få nøgletal er tilgængelige på landeniveau i kvartalsrapporten, men det fremgår, at NCC Danmark i første kvartal 2018 er kravlet op som koncernens næststørste landeselskab, kun overgået af det svenske hovedselskab. Omsætningen i Danmark var i perioden januar til marts på lidt over 1 mia. kroner mod små 800 mio. kroner i samme periode sidste år.

Ordreindgangen for det danske selskab er i kvartalet på knap 1 mia. kroner. Sidste år gik der ordrer ind for cirka 700 mio. kroner mellem januar og marts.
NCC Danmark er i første kvartal 2018 kravlet op som koncernens næststørste landeselskab, kun overgået af det svenske hovedselskab. Omsætningen i Danmark var i perioden januar til marts på lidt over 1 mia. kroner mod små 800 mio. kroner i samme periode sidste år.

Koncerndirektøren Broman overtog midlertidigt roret sidste år, da daværende direktør Peter Wågström blev fyret. Den nye adm. direktør, Tomas Carlsson, der er hentet i rådgivningsvirksomheden Sweco, vil senest tiltræde i juli 2018.

Ny topchef på vej

  • Chefjurist Håkon Broman overtog sidste år midlertidigt posten som koncerndirektør
  • Han erstattede daværende chef Peter Wågström, der blev opsagt kort tid efter, at NCC-koncernen kom ud med et skuffende resultat i 3. kvartal. Wågström nåede at være øverste direktør i seks år
  • Den nye mand i spidsen bliver Tomas Carlsson, der senest tiltræder i juli 2018. Han er hentet i rådgivningsvirksomheden Sweco
  • Carlsson er dog ikke et nyt bekendtskab for NCC. Han har tidligere været ansat i næsten 20 år i koncernen, blandt andet som divisionsdirektør, inden han skiftede til Sweco
Læs mere om: NCC
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126