23948sdkhjf

Vinge - Storstilet byprojekt hårdt presset

Skandalen efter annulleret aftale om byggeri i centrum af den nye by i Vinge på Sjælland får private og investorer til at trække sig

Det kuldsejlede milliardprojekt med den nye by Vinge tæt ved Frederikssund kæmper for at overleve, skriver Politiken Søndag.

Ambitionen er at sætte tempoet ned og få nye investorer ind i projektet. Men projektet presses af, at enkelte private grundejere og den lokale store investor André Wilhelmsen sælger grunde tilbage til Frederikssund Kommune.

André Wilhelmsen har netop solgt 9 ud af 18 grunde til rækkehuse tilbage til Frederikssund kommune. Hans firma AW Ejendomsinvest har opført de resterende ni rækkehuse, men selskabet har ikke kunnet sælge husene og har været nødt til at leje dem ud.

- Når vi ikke har kunnet sælge de første huse, bygger vi ikke de næste. Hele projektet i Vinge er interessant, men problemet er, at kommunen ikke magter opgaven. Kommunen sætter stadig ikke de ressourcer af, som er nødvendige, siger André Wilhelmsen til Politiken og peger især på, at der er usikkerhed om, hvorvidt der kommer en S-togsstation i Vinge som planlagt.

- Vi har haft over 650 mennesker til åbent hus på de første ni huse, men alle spørger om, hvor stationen skal ligge, og hvornår den kommer?, siger han til Politiken Søndag.

André Wilhelmsen mener, at kommunen burde overlade opgaven med udviklingen af Vinge til et byudviklingsselskab med en professionel bestyrelse og direktør, som har erfaring med den type projekter.

Foreløbig har staten stadig afsat penge til S-togsstationen. Men det ambitiøse projekt i Vinge led for alvor et knæk i december sidste år, da milliardaftalen, som Frederikssund Kommune havde indgået med AP Pensions ejendomsselskab og MT Højgaard om udvikling af Vinge Centrum, blev annulleret.

Indtil da havde Frederikssunds Kommune markedsført Vinge som et af Danmarks største byudviklingsprojekter med et areal på 370 hektar. Næsten 20 procent større end Ørestaden i København. Fuldt udbygget ville der være cirka 20.000 indbyggere og omkring 4.000 arbejdspladser i byen. Kun 40 minutter med S-toget fra København.

I december var de første familier flyttet ud i området, og alle blev overrumplede over, at det profilerede projekt med et stort centrum med butikker og kontorer blev skrottet.

På trods af tilbagekøb af grunde tror Frederikssunds borgmester John Schmidt Andersen stadig, at projektet bliver til virkelighed – og at der kommer en S-togsstation. Han er sikker på, at kommunen kan klare opgaven.

- Vi skal selvfølgelig vise, at der er fremdrift, og i løbet af efteråret er jeg sikker på, at vi sælger tre eller fire store parceller. Det bliver mange lejligheder, siger han til Politiken Søndag.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109