23948sdkhjf

København: Byggetilladelser bliver gratis, men penge betales ikke tilbage

Fremover bliver det gratis for virksomheder og borgere i København at indhente en byggetilladelse. Det har politikerne vedtaget som en del af budgetaftalen, der landede i sidste uge.

Samtidig blev det besluttet, at de penge, som kommunen har opkrævet for meget i byggesagsgebyrer, ikke vil blive betalt tilbage. Det drejer sig om i alt 7,5 millioner kroner. Det skriver DR P4 København.

Indtil nu har det kostet 799 kroner i timen at få behandlet en byggesag, men fra næste år bliver det helt gratis. Det er både til gavn for erhvervslivet og kommunen, siger integrations- og beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

- Det har været et stort ønske fra erhvervet, at man kunne komme af med de her byggesagsgebyrer, og så er det et område, der har været så meget rod omkring de sidste par år, siger hun til DR P4 København og fortsætter:

- Det har jo vist sig, at vi fra kommunens side hverken er i stand til at tidsregistrere eller fakturere korrekt, siger hun.

Også Liberal Alliance er glade for, at kommunen gør det gratis at indhente en byggetilladelse. Men det er urimeligt, at de borgere og virksomheder, der har betalt for meget i byggesagsgebyr, ikke får deres penge tilbage, mener Alex Vanopslagh (LA).

- Det blev påpeget flere gange inde til budgetforhandlingerne, men der var der ikke flertal for at betale pengene tilbage. Selvom vi fremover fjerner byggesagsgebyrerne, er det kun rimeligt, at kommunen betaler tilbage, når den har opkrævet for meget, påpeger han til DR P4 København og fortsætter:

- Vi kan prøve at finde pengene inde for teknik- og miljøforvaltningens ramme. Det har der ikke tidligere været flertal for, men vi vil prøve en sidste gang. Det er et spørgsmål om principper; at når man betaler for meget, skal man have sine penge tilbage, siger Alex Vanopslagh (LA) til DR P4 København.

Cecilia Lonning-Skovgaard er grundlæggende enig i, at folk burde få deres penge tilbage, men hun beror sig på forvaltningen, som anser tilbagebetalingen som en umulig opgave.

- Forvaltningen fortæller, at det vil være en helt uoverstigelig opgave at genberegne gebyrer tilbage for de sidste tre, fire, fem år og nogle gange må man stole på, at embedsmændene siger, at det nærmest er en umulig opgave, siger hun til DR P4 København.

Det ville også være uforholdsmæssigt dyrt i administrationsomkostninger, hvis kommunen skulle betale pengene tilbage, mener hun. Ifølge forvaltningen vil det koste 2,5 millioner kroner i administration.

Hos Dansk Byggeri er der stor glæde over budgetaftalens betydning for byggesagsgebyrerne. Det er godt for byggeriet, at man fremover sløjfer gebyret.

Det sender et signal om, at man gerne vil erhvervslivet og borgerne, når de skal bygge ud, men Københavns Kommune bør stadig betale de penge tilbage, som den har opkrævet for meget, mener erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius:

- Ud fra en retfærdighedsbetragtning bør man jo grundlæggende betale for meget opkrævet gebyr tilbage, men det er ikke urimeligt ikke at gøre det, fortæller Torben Liborius til DR P4 København.

Københavns Kommune har afsat 180 millioner kroner til at fjerne gebyret i byggesager over de næste fire år.

rg

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094