23948sdkhjf

Dansk arkitektfirma vinder sit femte Unesco-projekt

En svensk barok-by får nu besøg af danske Dorte Mandrup Arkitekter.

Den danske arkitektvirksomhed Dorte Mandrup er i samarbejde med Marianne Levinsen Landskab og Torbjörn Nilsson udnævnt som vinder af konkurrencen om at designe et nyt kulturhus med blandt andet bibliotek, kunsthal og café i centrum af den svenske by Karlskrona.

Som gammel flådeby med en særlig arkitekturhistorisk værdi blev centrale dele af byen i 1998 optaget på Unesco's verdensarvsliste. Kulturhuset er således Dorte Mandrups femte i rækken af verdensarvsbyggerier.

- Vi er utroligt begejstrede over at få mulighed for, endnu en gang, at sætte vores præg på en historisk og Unesco-beskyttet kontekst, siger grundlægger og kreativ direktør Dorte Mandrup i en pressemeddelelse.

- Opgaven kræver, at vi udviser stor ydmyghed og respekt for det eksisterende og samtidig tilfører en ny karakter og identitet til stedet. Det er den måde, vi allerhelst vil arbejde på, og det er projekter som dette, der giver arkitektgerningen mening, fortsætter hun.

Respekt for fortiden, mod på fremtiden
Kulturhuset er tænkt som et moderne mødested og knudepunkt for en række kulturaktiviteter.

Bygningen, som skal ligge på hjørnet af Stortorget i Karlskronas historiske centrum, skal blandt andet rumme et bibliotek og plads til forskellige aktiviteter som dans, musik og udstillinger.

Dorte Mandrup forløser det mangfoldige program med et design, som respektfuldt indgår i samspil med byens og torvets unikke bygningsværker.

Udvendigt fortolker arkitekterne barokkens tredelte facadeinddeling og skalerer på den måde bygningens længde ned. Indvendigt skaber en stor, skulpturel trappe en naturlig bevægelse op gennem bygningens forskellige niveauer og forbinder Stortorget med byens nye udsigtsplatform på kulturhusets tag.

Med både teatersal, kunsthal, bibliotek, turistinformation, maker space, studiepladser og café kommer Karlskronas nye kulturhus til at danne rammen om inspirerende møder mellem mennesker, kultur og videnskab.

Dorte Mandrups vinderforslag kommer til at ligge til grund for den forestående projektering og opførelse af kulturhuset, som forventes at stå klar med udgangen af 2021.

Om konkurrencen 

I sommeren 2018 inviterede Karlskrona Kommune interesserede arkitektvirksomheder til at byde ind på opgaven om at designe et nyt kulturhus i centrum af Karls-krona. Fire teams blev prækvalificeret til konkurrencen, som blev afgjort i foråret 2019. Den 3. april blev Dorte Mandrup offentliggjort som vinder.

I dommerbetænkningen står der blandt andet om Mandrups projekt: ”Karls krona (projektets navn, red.) udgør et nyt ikonbyggeri på Stortorget i form af en elegant fortolkning af klassisk arkitektur” og ”… [bygningen] har en tydelig Karlskronaidentitet”.

Projektet forventes færdigt med udgangen af 2021.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109