23948sdkhjf

Ny forskning: ”Plejer” står i vejen for produktiviteten i byggebranchen

Teknologier, som beviseligt kan løse hovedparten af de udfordringer, der giver overskridelser af tidsplaner og budgetter i byggeriet er tilgængelige. Men ”plejer-kulturer” spænder ben for at metoderne kan implementeres. Det konstaterer Jon Lerche, senior lean project manager - management consultant og PhD studerende. 

Jon Lerche forsker indenfor optimering af byggeledelse. Han tager afsæt i teorier fra blandt andet LEAN Construction og Last Planner, og runder i den forbindelse også lokationsbaseret tidsplanlægning. Med afsæt i de teorier, har han sat sig for at undersøge, hvilke optimeringsmetoder der giver mening i de forskellige stadier af processen. Jon har dannet en forståelse fra byggeindustriens erfaringer og søgt at overføre kendte metoder til offshore-industrierne: Olie, gas og vind, hvor han dagligt opererer. Han fandt ret hurtigt, at mange af de udfordringer man tumler med i produktionssystemerne, næsten er ens på tværs af industrier. 

I forbindelse med et case studie, fandt Jon Lerche ud af, at lokationsbaseret tidsplanlægning er et af de værktøjer der kan optimere projektplanlægningen og dermed produktionssystemet, fordi metoden kan skabe en takt i opgaverne. En overordnet styring. I forbindelse med det pågældende case studie, lavede han en risikoanalyse af tidsplanen ved etablering af en vindmølle park. 

- Med afsæt i den lokationsbaserede metode, kunne jeg hurtigt identificere en række alvorlige udfordringer i tidsplanen. Nogle områder var overbooked, så håndværkere måtte stå og vente på at andre håndværkere blev færdige, imens andre områder stod uudnyttede hen. Ved bedre planlægning af ressourcer, kunne der ganske enkelt reduceres betydeligt i bemandingen, uden at forlænge byggeperioden, siger Jon Lerche. 

Udbud med uheldigt indhold
Ifølge ham har ”plejer” stor magt. I mange udbud er der fx indskrevet, at tidsplanen skal være Gantt-baseret selvom det ifølge ham, gang på gang, er påvist, at lokationsbaseret tidsplanlægning giver et langt bedre overblik, og en større indsigt i udfordringer i tidsplanen - så der kan rettes op i tide.  

I forbindelse med en case kunne Jon Lerche vise, at der var mulighed for at udnytte ressourcerne bedre, efter en risikoanalyse med afsæt i den lokationsbaserede metode. Han koblede også aktiviteter i tidsplanen med betalinger, så han kunne synliggøre muligheden for et mere økonomisk fordelagtigt cash-flow. 

- Men på trods af synliggørelsen af de åbenlyse fordele, valgte den pågældende virksomhed at fortsætte med den ”gamle” plan. Det er interessant at ”plejer” har så stor magt, når fordelene er så åbenlyse, siger Jon Lerche. 

- Der skal et paradigme skifte til
Hvorfor det forholder sig sådan, har han en klar opfattelse af: 

- I dette tilfælde havde chefen købt ind på metoden, men mellemlederne i virksomheden undergravede den med egne agendaer og indirekte argumenter om, at det aldrig ville virke. I dette specifikke tilfælde viste det sig, at organisationen bagved havde en større magt end først antaget for projektet. 

Beslutninger blev med andre ord styret af individers holdninger til forandringer. 

- Der skal et paradigme skifte til. Vi skal sætte vores lid til de unge der endnu ikke er præget af ”plejer”, siger Jon Lerche. 

- Uddannelse og forsat formidling af positive erfaringer skal tegne en ny virkelighed. Og så skal vi gøre fordelene meget konkrete. En reduktion i ressourcer fra 80 til 20 mand indenfor samme tidsramme – det er til at forstå – og det er svært at sige nej til. Eller, at 5 mand sidder stille i 14 dage, fordi de håndværkere der er foran dem, ikke er færdige. Det er den slags konkrete eksempler, der kan ændre mind-sets.”

 

Artiklen er en del af temaet Fremtidens projekt- og risikostyring.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125