23948sdkhjf

Ansigtsløft til 106 år gamle hospitalsbygninger

Efter en omfattende istandsættelse skal de fredede bygninger på Bispebjerg Hospital kunne klare yderligere 100 år

Der bliver malet, spartlet og kittet til den store guldmedalje. De historiske bygninger på Bispebjerg Hospital bliver shinet op fra top til tå, så en af Danmarks største fredede bygningsmasser kan modstå vind og vejr i mange år fremover. 

- Vi har et unikt historisk hospital, hvor de smukke omgivelser altid har været omdrejningspunktet. Det forpligter, og derfor er det rigtig dejligt, at der er prioriteret midler til en omfattende istandsættelse af de fredede bygninger, siger direktør for Bispebjerg og Frederiksberg Hospital, Anne Jastrup, i en pressemeddelelse fra Nyt Bispebjerg Hospital.

Istandsættelsen gennemføres med et bidrag fra Region Hovedstadens renoveringspulje.

Fredning af både bygninger, haver og veje
De smukke pavilloner i røde mursten er tegnet af arkitekten Martin Nyrop, der også står bag Københavns Rådhus. 

Hospitalet blev indviet i 1913, og de historiske bygninger blev fredet i 2010 af Slots- og Kulturstyrelsen. Al istandsættelse og ombygning sker i tæt dialog med styrelsen for at sikre, at de kulturhistoriske og arkitektoniske værdier beskyttes og bevares for eftertiden. 

Istandsættelsen de historiske bygninger på Bispebjerg Hospital

Arbejdet omfatter reparation af mursten og fuger, tjæring af bindingsværk, kitning, maling og eventuel udskiftning af vinduer, maling af døre, reparation af ventilationshætter samt tagrender og nedløb.

Alt arbejde sker i tæt dialog med Raadvad Bygningsbevaring og Slots- og Kulturstyrelsen.

Istandsættelsen forløber over flere faser. Første fase omfatter alle de sydvendte facader og løber fra september til december 2019.

Arbejdet udføres af Center for Ejendomme, og bliver finansieret af Region Hovedstadens renoveringspulje.

- Det er jo en af de største samlede fredninger vi har, der både omfatter bygninger, haver og veje. Man kan vel kalde det for et kulturmiljø i sig selv. Derfor er det glædeligt, at der bliver taget vare på det, siger Birte Skov, arkitekt og specialkonsulent, Slots- og Kulturstyrelsen, i pressemeddelelsen.

En skattekiste af gamle materialer i kælderen
Hvis bygningssnedkeren, der er i gang med sætte nye trælister op, møder særligt medtaget træværk, er der hjælp at hente i kælderen under hospitalet. Her har hospitalets driftsfolk gennem årene gemt de originale byggematerialer, som kan hentes frem, når murværk, vinduer og fliser skal repareres. 

- Det er lidt af en skattekiste af gamle materialer, vi har liggende. Når tømreren mangler en særlig vinduesliste i lærketræ, finder vi den frem fra gemmerne, i stedet for at han skal fremstille det på ny. På den måde sparer vi både tid og penge, når vi istandsætter, siger Michael Schiller, der er driftsleder på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.

Istandsættelsen forventes at vare året ud. Så står bygningerne klar til, at anlægsgartnerne kan gøre deres indtog i patienthaverne, der omkranser pavillonerne. Haveanlægget på Bispebjerg bliver fra 2020 dels ført tilbage til havearkitekt Edward Glæsels oprindelige tanker om helende havekunst, dels bliver de opgraderet og indrettet til moderne hospitalsbrug.

Fra 2022 og langt ind i fremtiden vil de fredede bygninger og haver på Bispebjerg atter fremstå som et smukt samlet hele.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109