23948sdkhjf

Ingeniører advarer om kraftig opbremsning i boligbyggeriet

Ordrebøgerne er blevet tyndere og de danske ingeniørvirsomheder oplever en opbremsning i væksten. Boligbyggeriet er går tilbage i hele landet.

De rådgivende ingeniørvirksomheders forventningerne ordrer nedjusteres markant, samtidig med at den aktuelle ordrebog er blevet tyndere.

Det fremgår af en ny undersøgelse fra Forenigen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Undersøgelsen udgives to gange årligt og er en konjunkturmåling baseret på medlemsvirksomhedernes forventninger til fremtiden.

Ifølge undersøgelsen er markedsudviklingen siden april 2019 overordnet ens i Øst- og Vestdanmark, men varierer dog inden for enkelte sektorer. Ordreudviklingen for boligbyggeri er markant negativ i hele landet, og tilsvarende er der tilbagegang indenfor energi. I erhvervsbyggeriet har branchen en styrket ordrebog på begge sider af Storebælt.

Boligbyggeri ramt af "fuld stop"

Men hvor 40 pct. af virksomhederne i Vestdanmark oplever en fremgang i opgaver indenfor miljø, ses der i Østdanmark kun en svag fremgang i miljøopgaver, men til gengæld en markant fremgang indenfor offentligt byggeri.

- Den nye konjunkturmåling viser, at den vækst, vi så ved den seneste måling i april i år, er afløst af en generel opbremsning hos rådgiver- og ingeniørvirksomhederne især vest for Storebælt, udtaler Henrik Garver Henrik Garver, administrerende direktør i FRI, via en pressemeddelse som fortsætter:
- Boligbyggeriet har ramt ”fuld stop” i hele landet, ligesom ordrebeholdningen indenfor energi er negativ. De fleste øvrige sektorer viser dog fremgang. Det gælder ikke mindst erhvervsbyggeri, offentligt byggeri samt opgaver indenfor miljø – sidstnævnte især i Vestdanmark.

Forventer lavere indtjening

Henrik Garver oplyser, at udviklingen indenfor eksporten af rådgiverydelser er meget forskellig fra øst og vest.
- Hvor virksomhederne i vest har en tilbagegang i ordrebøgerne, er der markant fremgang i øst. Men, selvom det ser dramatisk ud, så er vi ikke lige nu i en situation hvor der er opbremsning i alle sektorer. Dermed kan situationen ikke sammenlignes med årene op mod finanskrisen.
Henrik Garver vurderer, at opbremsningen i boligbyggeriet ikke kan undgå at påvirke rådgiver- og ingeniørvirksomhederne.
- Vi kan se, at forventningen til årets bundlinje er markant reduceret, og lige nu sigter vi hen mod den ringeste indtjening i mere end fem år.
-
I 2018 udgjorde omsætningen for FRI’s medlemsvirksomheder i Danmark 13,7 mia. kr. Omsætningen i 2019 forventes at lande på 14,2 mia. kr. Eksport udgør ca. 20 % af omsætningen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079