23948sdkhjf

Entreprenør standser arbejdet på Niels Bohr-byggeri

Opdateret 16.38 med kommentar fra Vejdirektoratet (nederst). 

Læs i øvrigt mere på LicitationenOptræk til endnu en retssag på Niels Bohr Bygningen

Efter 2½ års arbejde med at genoprette den ventilations-entreprisen i Niels Bohr bygningen i København standsede ventilationsentreprenøren Proventilation den 22. oktober 2019 arbejdet på Jagtvej i København efter at have givet 19 dages varsel.

Det oplyser Proventilation i en pressemeddelelse.

Ifølge ventilationsentreprenøren skyldes det ubetalte regninger og svigt i blandt andet projekt- og tidsstyringen fra storentreprenøren Per Aarsleffs, byggeledelsens og bygherrens side.

- Vi mangler mere end 50 mio. kroner i betaling for arbejde som er udført og godkendt, siger Flemming Kragerup, som er adm. direktør for Proventilation, i pressemeddelelsen. 

Budgetoverskridelse i milliardklassen
I sommer blev det konstateret, at budgettet for Niels Bohr projektet endnu engang var overskredet med mindst 290 mio. kr. Oprindeligt var byggeriet oprindeligt projekteret til 1,6 mia. kr., en pris der steg til 2,9 mia. kr. i december 2017, og som altså har vist sig heller ikke at holde.

- Vi blev engageret til at løse en opgave til 30 mio. kr. i 2017. Siden er der blevet tilføjet flere og flere opgaver der til tider har beskæftiget mere end 200 mand på pladsen, og arbejde for over 400 mio. kr., siger Flemming Kragerup.

På ventilationsområdet er der ifølge direktøren gennemført mere end 200 ændringer i det oprindelige projektmateriale gennem såkaldte ”projektnotater”. Blandt andet skulle mere end 180 rum i den 52.000 kvm store bygning gennem en total omprojektering og omdisponering, da der blev ændret på rumstyringen til stink- og kemiskabe.

Indleder retslige skridt 
Arbejdet på Niels Bohr byggeriet er blevet udført i regning, og ikke efter tilbud i fast pris som det er normalt på større byggerier. Det har betydet at arbejdet Proventilation har udført på byggepladsen løbende er blevet er kontrolleret og godkendt, og at virksomhedens fakturaer er blevet betalt hver måned. Lige indtil betalingerne stoppede i august, lyder det fra selskabet.  

Formelt overtog råhusentreprenøren på Niels Bohr projektet, Per Aarsleff, ventilations-entreprisen fra det spanske firma Inabensa, der blev fyret i februar 2017. Entreprisen, som er nu endt på mere end 400 mio. kr.

Herefter blev Proventilation gennem en underentreprise hentet ind af Aarsleff-datterselskabet Wicotec Kirkebjerg til at gennemføre ventilationsarbejdet. Samtidig overtog Vejdirektoratet ledelsen af byggeriet fra Bygningsstyrelsen.

Niels Bohr bygningen blev officielt overdraget til bygherren ved en såkaldt AB92-aflevering i slutningen af juni, hvor byggeriet endnu ikke var færdigt. Samtidig har Vejdirektoratet ifølge Proventilation løst Per Aarsleff fra sit storentreprenøransvar for ventilations-entreprisen. 

- VI står nu i den mærkværdige situation at vi nu bliver truet af Vejdirektoratet og dermed staten, samtidig med at vi må rette vores økonomiske krav mod Wicotec Kirkebjerg og Aarsleff, der angiveligt ikke længere har noget ansvar for ventilationsentreprisen. Derfor indleder vi nu retslige skridt mod Wicotec Kirkebjerg for at få betalt de udestående regninger, siger Flemming Kragerup.

Aarsleff-koncernen har ikke ønsket at kommentere beskyldningerne og henviser til Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet oplyser, at Wicotec Kirkebjerg overtog arbejdet efter Proventilation uden konsekvenser for tidsplanen.

Vejdirektoratet afviser desuden Proventilations udlægning. Ifølge bygherren har Proventilation forsømt en del af sine arbejder og sin pligt til at koordinere egenprojekterede arbejder med andre entrepriser. Det er baggrunden for, at bygherren har tilbageholdt midler.

Beløbene, oplyst af vvs-firmaet, kan projektdirektør Erik Stoklund Larsen dog ikke genkende.

- Det er korrekt, at vi har tilbageholdt et beløb, men det er ikke i den størrelse. Vi har betalt det, som vi mener, entreprenøren er berettiget til, siger han til Licitationen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.148