23948sdkhjf

Rådgivergiganter: 2020 bliver skelsættende

2019 blev et fusionsår for de europæiske rådgivergiganter og et år, hvor de største europæiske rådgiver- og ingeniørvirksomheder voksede endnu mere. Og tillige det år, da det danske marked blev yderligere internationaliseret.

Det viser den netop offentliggjorte Sector Review 2019-rapport, som er udarbejdet af blandt andet Innovationsföretagen og Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI).

Syv af de ti største rådgiver- og ingeniørvirksomheder i Danmark er blandt de 30 største virksomheder i Europa. Fire af de fem største virksomheder i Norden er også blandt de fem største i Danmark.

Kun den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras skiller sig ud ved at være den tredje største virksomhed i Danmark, men ikke en del af den nordiske top-5.

Adm. direktør i FRI, Henrik Garver, siger i en kommentar til rapporten:

- Når jeg læser analysen af de nordiske og europæiske markeder, er det tydeligt, at der sker en både nordisk og europæisk konsolidering blandt de største rådgiver- og ingeniørvirksomheder. På det danske marked har vi et stærkt mix af virksomheder, der er blevet globale ud fra en dansk base, som Rambøll, Cowi og Niras. Samt en række af de tunge nordiske virksomheder, som Afry, det tidligere ÅF, Norconsult og Tyréns; og endelig stærke europæiske og globale virksomheder som Atkins, WSP, der i 2019 opkøbte Orbicon, og franske Artelia, der ligeledes i 2019 gik sammen med Moe, siger Henrik Garver.

Det skaber ifølge FRI-direktøren et stærkt grundlag for vækst og styrker de kompetencer, der er til rådighed for kunderne i Danmark.

- Samtidig med at det giver branchens medarbejdere mulighed for endnu stærkere kompetenceudvikling, både i Danmark og i udlandet, tilføjer han.

- Udover den europæiske vækst, er der jo også sket markante ændringer med de opkøb af arkitektvirksomheder, som vi har set over de seneste to år. De tal kan let drukne i de overordnede branchetal, ikke desto mindre er de centrale for den fremtidige brancheudvikling, fordi de tilføjer arkitektkompetencer som en integreret del af løsningen, når danske og nordiske virksomheder går til det internationale marked med for eksempel byplanlægning og klimatilpasning, siger Henrik Garver, der allerede glæder sig til næste år:

- Når Sector Review 2020 lanceres om et års tid, vil vi begynde at se de første tal på den effekt, som de forskellige fusioner har haft på branchen og på de enkelte virksomheder”.

Fakta om Sector Review 2019:

Sector Review 2019 (vedhæftet), er udarbejdet af Innovationsföretagen i samarbejde med bl.a. Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI.

Analysen er baseret på europæiske rådgiver-, ingeniør- og arkitektvirksomheders 2018-regnskaber.
De fem største virksomheder i Norden er ifølge Sector Review 2019:

1. AFRY (tidligere ÅF) (Sverige)
2. Sweco (Sverige)
3. Rambøll (Danmark)
4. WSP (Canada)
5. COWI (Danmark)

De tre største danskejede rådgivende ingeniørvirksomheder har de følgende placeringer i Europa:
Rambøll 14 (14) og COWI 25 (22) og NIRAS 55 (59) (tallet i parentes er placering i 2017).

(Forsidefoto: FRI)

Kilde: Foreningen af Rådgivende Ingeniører/Innovationsföretagen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125