23948sdkhjf

Fynsk fodfæste: Teknikvirksomhed gør H.C. Andersens Hus intelligent

Det ny H.C. Andersens Hus i Odense vil både rumme et magisk haverum åbent for offentligheden og et eventyrhus, et børnehus og et museum under jorden. Her kan børn og voksne lære H.C. Andersens liv og værk at kende fra deres eget ståsted. 

Det kræver udvidede og avancerede bygningsinstallationer at få de tekniske dele i den store bygning til at kommunikere sammen. Til at udføre det omfattende CTS-anlæg (Central Tilstandskontrol og Styring), der styrer, regulerer og overvåger en bygnings installationer – fx vand-, varme- og ventilationsanlæg samt elsystemer, har bygherre, Odense Kommune, valgt installations- og servicevirksomheden El:Con.

Eventyr under og over jorden

Det Ny H.C. Andersens Hus er tegnet af den japanske stjernearkitekt Kengo Kuma, som i 2016 vandt projektkonkurrencen sammen med danske Cornelius + Vöge og Masu Planning. 

Hele projektet dækker 9.000 kvm, hvoraf bygningen får et areal på 5.600 kvm - to tredjedele etableres under jorden. Resten af området bliver anlagt som haveanlæg med hække, træer og nye stier. Bortset fra en mindre afgrænset del, som der kun vil være adgang til fra museumsbygningen, bliver der offentlig adgang til haven.

Det ny H.C. Andersens Hus i Odense forventes åbnet i medio 2021.

– Det er en unik dansk kulturarv, der bliver formidlet i nye imponerende rammer. Et topmoderne hus som dette kræver også topmoderne installationer, hvor de tekniske installationer tilpasses efter det aktuelle behov så der på den måde spares på energien i huses og sikres et bedre indeklima, siger regionsdirektør og ansvarlig for specialkompetencer Jens Christian Lundholt, i en pressemeddelelse.

Installationerne giver blandt andet mulighed for at sammenligne energidata og forbrugsmønstre i realtid, ligesom man kan styre reguleringen af rumtemperatur og CO2-niveauet løbende i løbet af dagen, for at sikre den rigtige indetemperatur, den bedste luftkvalitet og tilstrækkeligt med lys. 

Fynsk fodfæste
I 2018 overtog El:Con den odenseanske CTS-virksomhed Intelligent Bygningsautomatik. Dermed styrkede virksomheden sine fynske forbindelser med en base i Odense, hvor de tidligere ejere i Intelligent Bygningsautomatik, Morten Bang Holmtoft og Ebbe Andersen, er fortsat som henholdsvis salgschef og teknisk chef i afdelingen for bygningsautomatik.

– Vi har traditionelt været stærke inden for Bygningsautomatik på både Sjælland og i Jylland. Med H.C. Andersen-projektet sætter vi for alvor også vores aftryk på det fynske marked inden for ny teknologi som Internet of Things og avanceret styring af el og teknik i bygninger, siger Jens Christian Lundholt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109