23948sdkhjf

Byggejob spredes mere ud i aftale om Landsbyggefonden

Aftalen om frigivelsen af Landbyggefonden giver lidt over 2.000 arbejdspladser i år og lidt under 6.000 næste år

Den politiske aftale om Landsbyggefonden giver omkring 3.000 færre job de første to år end bebudet i regeringens udspil fra 1. maj.

Lidt over 2.000 arbejdspladser i år og lidt under 6.000 næste år, lyder boligminister Kaare Dybvads (S) og klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) skøn. I udspillet var jobeffekten 3.300 fuldtidsbeskæftigede i år og 7.800 næste år.

Noget af jobeffekten er fordelt ud på resten af aftaleperioden frem til og med 2026, bekræfter Kaare Dybvad.

Hver syvende på renoveringsprojekterne skal være lærlinge.

Beløbet er stort set uændret 30,2 mia. kr.

- Det er den største investering i den almene boligsektor nogensinde, og det er den grønneste aftale for den almene boligsektor nogensinde, siger Kaare Dybvad.

18,4 mia. af de 30,2 mia. kr. investeres i de næste halvandet år. De 12 mia. kommer ud i år og de 6,4 mia. næste år til de 453 godkendte projekter på ventelisten, som vedrører 72.000 boliger. Det giver 11,8 mia. til resten af perioden.

Facader, tag og vinduer
90 pct. af ventelisteprojekterne kan igangsættes straks. Omkring to tredjedele af disse indeholder grønne tiltag, der vedrører klimaskærmen, dvs. facader, tage og vinduer.

En tredjedel af pengene går til bygninger med energiklasse D eller lavere.

Energi- og klimagevinster følger nærmest automatisk af renoveringerne, som nok skal være grønne, men sættes i værk af hensyn til lejerne.

85-90 af projekterne vil have grønne tiltag, understreger klima- og energiminister Dan Jørgensen.

OVERBLIK: Læs alle artikler om coronavirus her

Der er også forsvundet CO2-reduktion i aftalen. I stedet for 50.000 ton CO2 bliver klimabesparelsen 47.000 ton CO2 om året.

I forhold til klimamålet i 2030 udgør det cirka to procent af den årlige reduktion, som kræves for at nå 70 pct. CO2-reduktion i forhold til 1990.

Det sparede energiforbrug sættes til ca. 470 Giga Watttimer (470.000.000 kWh) om året, hvilket angives til 38.000 boligers varmeforbrug. Det er 5-6 pct. mindre end oprindeligt.

I sidste øjeblik er nemlig 40 pct. af drivhusgasreduktionen hevet ud og lagt ind i klimaplanen om grøn fjernvarme og udskiftning af olie- og naturgasfyr med fjernvarme og varmepumper. Det meste opvejes af andre initiativer.

- Vi har skruet op for andre grønne tiltag, siger Dan Jørgensen.

Der etableres ligeledes en "grøn garantifond" på 400 mio. kr., som skal sikre investeringer udefra for 6 milliarder i yderligere 50.000 boliger.

Det skal give boligforeninger et sikkerhedsnet, hvis et projekt ikke går som forventet.

Endelig er der en pulje på 200 millioner til grønne forsøg med store varmepumper, digitalisering og nye materialer.

Der bruges 100 mio. kr. mere på grønne tiltag end i udspillet, opsummerer Dan Jørgensen.

Forgænger skoser aftalepartier
Aftalen blev lettere at indgå, efter at koronakrisen gør det presserende med at redde økonomisk aktivitet og job.

Alle partier bortset fra Nye Borgerlige og Liberal Alliance er med.

Kaare Dybvads forgænger, Ole Birk Olesen (LA) skoser aftalepartierne for "enorm uansvarlighed" ved at glemme alt om tiden efter 2026.

- Regeringen har erkendt, at de nugældende tildelingskriterier er for løse og skal strammes op. Alligevel vil regeringen bruge godt 18 mia. kr. på at imødekomme alle projekter, som er udvalgt efter de gældende kriterier, erklærede Ole Birk Olesen (LA), da han forlod forhandlingerne.

- Det er helt ordinære renoveringer, som man giver tilskud til, så i fremtiden vil der ikke være penge til ekstraordinære udfordringer i de almene boligområder, sluttede han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111