23948sdkhjf

Et historisk og naturligt valg – trægulvet

Når man taler om gulve i dag, er der et væld af muligheder.

Hvad end der er tale om gulv til privathjem, virksomheder eller diverse kommercielle forhold, er der mange ting at tage højde for i forhold til materiale og udseende. Grundet det voksende marked gennem årene har der aldrig været et bredere udvalg af gulvtyper. Der har faktisk aldrig været flere typer af gulve at vælge imellem, og alligevel er der én form for gulv, som ikke er blevet mindre populær gennem årene: trægulv. Hvorfor denne form for gulv er så populær er dog heller ikke uden grund. Et trægulv er et af de ældste former for gulvtyper, og denne form for gulv har derfor opnået en helt særlig betydning og et klassisk, tidløst udtryk.

Typer af trægulve
Med et gulv af god kvalitet kan de fleste trægulve holde så lang tid, at det ikke er nødvendigt for eksempelvis privatpersoner at skifte gulvet ud, når først de har købt og belagt gulv én gang. Derfor er trægulve meget populære, selv om de er en dyrere investering end andre former for gulve. Der findes ligeledes et kæmpe udvalg af trægulve, hvilket gør gulvtypen mere alsidig til alles behov. I grove træk findes der fire hovedformer for trægulve:

- Plankegulve

- Parketgulve

- Stavparket

- Skibsplank.

Plankegulve er karakteriserede ved lange og brede gulvbrædder samt et enkelt stykke træ som overfladen, hvorfor denne type gulv bedst beholder det flotte og naturlige udseende af træet. Denne form for gulv gør sig især godt i større rum som eksempelvis stuen, således udtrykket fra træet kommer mest muligt til. Ved de forskellige former for parketgulve er gulvbrættes overflade sammensat af flere stave, hvorfor der under produktionen af gulvet ikke skal bruges lige så store træflader. Parketgulve er i de fleste tilfælde derfor lidt billigere end plankegulve, uden man mister det flotte udtryk af ægte træ.

Muligheder inden for trægulvets udseende
Der er tre faktorer, som har betydning for udseendet på et trægulv. Det er sorten på træet, sortering samt overfladebehandlingen. Gennem disse tre elementer kan man have stor indflydelse på, hvordan man ønsker, gulvet skal se ud.

De mest anvendte træsorter inden for trægulve er ask, bøg og eg, der er såkaldt lyse træsorter. Med et sådan trægulv gives der et meget åbent og lyst udseende til rummet, gulvet skal være i. Gennem sorteringen af træet kan man have indflydelse på, hvor ”livligt” gulvet skal fremstå. Slutvis har overfladebehandlingen en stor betydning, eftersom træ er et levende materiale, som ellers suger fugt og misfarvninger. De mest populære former for overfladebehandling er olie og lak, der hver især giver et helt særligt udtryk på gulvet. Det er dog vigtigt at huske på, at alle former for trægulve kræver vedligeholdelse på overfladebehandlingen, da denne slides ned over tid. Med den rigtige pleje kan man dog være sikker på at investere i et gulv, der lever i rigtig mange år og samtidig kommer i et tidsløst design.

Send til en kollega

0.062