23948sdkhjf

Kollegieundersøgelse overrasker – så mange billige studieboliger er der

At finde en studiebolig eller et kollegium i København har efterhånden ry for at være en krævende omgang. Hvert år til studiestart står mange studerende og skal finde et hjem i en ny by, og det Københavnske kollegiemarked er en sammensat størrelse, som kan gøre det vanskeligt at navigere i, og derfor oplever mange, at det nærmest er en umulig opgave. De fleste private aktører indenfor studieboliger i København er bedre til at gøre opmærksom på sig selv, og huslejen for en spritny studiebolig i et nyopført byggeri, er ofte dyrere end lejen i de ældre kollegieafdelinger. Derfor er der måske mange der drager den konklusion, at alle studieboliger i København koster vel over det beløb man får udbetalt i udeboende SU. Dette er dog en misforståelse, da Den Store Kollegieundersøgelse 2022 af kbh-kollegier.dk, faktisk viser, at størstedelen af de københavnske kollegieboliger har en husleje under 5.800 kr./md., hvilket er det beløb de fleste får udbetalt i udeboende SU når frikortet benyttes.

Udviklingen forklaret i Den Store Kollegieundersøgelse

At huslejen på studieboliger stiger i gennemsnit, når private aktører indtræder på kollegiemarkedet, er selvfølgelig en tendens vi vil se mere til, men mange af de ældre kollegieafdelinger holder faktisk deres husleje nede, og hopper ikke med på tendensen om højere leje. ”Det er selvfølgelig interessant, at så mange udbydere holder huslejen nede (…) udenom det øvrige boligmarkeds generelle stigninger” udtaler Rasmus Berthu Damkjær der er stifter af kbh-kollegier.dk der står bag den omfattende undersøgelse af kollegiemarkedet. I undersøgelsen, der er foretaget i foråret og sommeren 2022, afsløres det blandt andet hvor mange studieboliger der faktisk kan betales med en udeboende SU, en del endda med en leje der efterlader et rådighedsbeløb på omkring 2000 kroner, hvilket nok vil overraske mange.

Afsløring; så billigt kan du bo!

Den Store Kollegieundersøgelse er primært baseret på data der er tilgængelige på kollegieadministratorernes egne hjemmeside, blandt andet antal boliger samt husleje på de forskellige værelser og lejemål, og der er indsamlet data fra over 270 kollegieafdelinger i København. Nogle af afdelingerne overrasker ved at have en lav husleje, der faktisk er faldet i månedlig leje! ”Undersøgelsen overrasker ved at der findes så mange billige studieboliger i København. Dog er spændet mellem de dyreste og de billigste studieboliger ret stor. ” udtaler Rasmus Berthu Damkjær yderligere. Ifølge kollegieundersøgelse kan langt de fleste studerende faktisk slippe med en leje der kan betales af en udeboende SU, og hele 53% af kollegieafdelingerne i København og omegn har en minimumshusleje på 3.800 kr./md. Visse af de ældre kollegieafdelinger har endda en endnu lavere husleje, selvom det ikke skulle være til at tro.

Hvordan man finder en studiebolig der er til at betale, kan et medlemskab til kbh-kollegier.dk, som står bag den store kollegieundersøgelse, hjælpe med. Der er indsamlet information om mere end 33.000 studieboliger i København og omegn, og medlemmer får fuld adgang til disse informationer, samt information om ansøgningsfrister, ledige boliger netop nu og meget mere.

Denne artikel er publiceret af Berthu & Co – et digitalt bureau i København.

Send til en kollega

0.062