23948sdkhjf

Hvad er demens? Her er de 3 stadier

Alle mennesker ændrer sig i takt med, at de bliver ældre. Her vil mange opleve, at man får sværere ved at lære helt nye ting, eller at man bliver knap så hurtigt til at udføre forskellige opgaver. En sygdom, der ofte bliver sat i forbindelse med disse udsagn er demens. Det er dog svært at skelne mellem, hvornår der er tale om en demenstilstand, da mange mennesker tit går rundt og glemmer ting. Læs med i denne artikel og bliv klogere på de forskellige stadier af demens og de advarselstegn, som man skal være opmærksom på.

Hvad sker der, når man bliver dement?

Demens er en alvorlig sygdom, der påvirker hjernens funktion. Ikke to sygdomsforløb er ens, og det rammer på forskellige måder. Dette kan omfatte problemer med hukommelse, koncentration, problemløsning og kommunikation samt ændringer i personlighed og adfærd. Det kan være vanskeligt at klare daglige aktiviteter, som at huske at tage medicin, klæde sig på og lave mad, og i de senere stadier af demens kan personen have brug for hjælp til personlig pleje og daglige aktiviteter.

De 3 forskellige stadier af demens

Et demensforløb udvikler sig som regel langsomt og varierer fra person til person, men overordnet set skelner man mellem 3 stadier af demens:

Mild demens er den første fase af demens og er ofte dén fase, hvor symptomerne begynder at vise sig. Personer med mild demens vil typisk have problemer med at huske nylige begivenheder, og de kan have problemer med at udføre daglige aktiviteter. Det er på dette stadie, at demens oftest forveksles med almindelig glemsomhed eller forvirring.

Moderat demens er den anden fase af demens. Personer med moderat demens har ofte forringelse af funktionsevnen og kan nu ikke klare sig selv i en almindelig hverdag eller efterlades alene i længere tid ad gangen.

Svær demens er den tredje og sidste fase af demens. Personer med svær demens har ofte problemer med at huske noget som helst og har brug for hjælp til alle daglige aktiviteter. De kan også have problemer med at kommunikere med andre.

Advarselstegn på demens

Demens er en kronisk sygdom, der kan stamme fra mange forskellige årsager. Der er dog visse advarselstegn, som man skal holde øje med alt afhængigt af, hvilken type eller stadie af demens, som en person befinder sig i. De mest almindelige symptomer involverer:

  • Hukommelsestab 
  • Problemer med problemløsning og beslutningstagning
  • Problemer med at udføre daglige aktiviteter eller velkendte opgaver
  • Forandringer i humør og adfærd

Har du brug for hjælp vedrørende demens?

Demens kræver tilpasning i hverdagen - både i og uden for hjemmet. Derfor er det vigtigt, at der foretages ændringer for de demensramte, så personerne stadig har mulighed for et varieret og aktivt liv med glæde i hverdagen. Hos Qwiek er de eksperter inden for alle stadier af demens, og de har designet hjælpemidler i tråd med de udfordringer, der forbindes med sygdomsforløbet. De er baseret på de reelle behov, der findes i plejesektoren og er specielt udviklet til at understøtte plejepersonalet i deres arbejde samt forbedre livskvaliteten for de borgere, der lider af sygdommen. 

Send til en kollega

0.031