23948sdkhjf

Gør din bolig mere energieffektiv

Hvis el- og varmeregningen er blevet lidt dyrere det seneste stykke tid, kan energikrisen godt være skyldneren. For elpriserne er steget, og det har kunnet mærkes i mange danske hjem. Men der kan også være andre grunde til, at man får dyre regninger. Her er der tips til at øge energieffektiviteten i hjemmet.

Anskaf en varmepumpe

Hvis du har gasfyr som mange andre boligejere i Danmark, så kan du se frem til at skulle skifte til en anden energikilde. For regeringen vil udfase naturgas indenfor de næste syv år. Samtidig har regeringen også givet økonomiske incitamenter til at anskaffe sig en varmepumpe, da den har afskaffet afgifter og gebyr på lånene til en varmepumpe. En varmepumpe er en energikilde, som omdanner jord eller luft til energi.

 

Der findes forskellige typer af varmepumper, såsom en luft til vand varmepumpe, der er gode til helårshuse. Energien giver rumvarme gennem en radiator og varmt vand. Varmepumper er energivenlige, da der ikke bruges meget strøm. Det er en del af vejen mod en mere grøn omstilling, som regeringen også udformede i deres udspil ‘Danmark kan mere II’. Med de tårnhøje energipriser, kan en varmepumpe spare dig penge, hvis du bruger gas eller el nu. Derfor bliver vedvarende energi formentlig også fremtiden.

Vælg et gulv af genanvendt materiale

I dag står bygninger for 28 procent af alle energirelaterede CO2-udledninger. Derfor skal man som boligejer heller ikke have dårlig samvittighed med manglende energieffektivitet i hjemmet. Men derfor kan man alligevel tage små skridt mod et mere energieffektivt hjem. Hvis man vælger et gulv lavet af genanvendte materialer, som absorberer sollyset, så bliver det varmere om vinteren, og man behøver derfor ikke at skrue lige så meget op for varmen. Derudover findes mange genanvendelige materialer i smarte designs, som også kan give hjemmet et andet look. 

Større vinduer

I valget af en ny bolig er der mange, der vil kigge efter størrelsen på vinduerne. Det er for at få så meget sollys ind som muligt. Det er ikke kun for at få lidt lys ind i hjemmet, men det er også en måde at holde hjemmet mere energieffektivt. For jo mere sollys, man får ind i hjemmet, jo mindre skal man opvarme hjemmet. Det kan også være, at man i renoveringen af sit hjem har mulighed for at sætte flere vinduer op såsom et ovenlysvindue. Det kan i øvrigt give hjemmet et mere unikt udseende.

Bedre isolation

Man kan få nogle energigevinster ved at isolere hjemmet ordentligt. Faktisk er det også en del af landenes klimamål, da EU har en målsætning om, at alle nyproducerede boliger skal bygges som lavenergihuse. Det vil sige, at de nybyggede boliger skal leve op til krav om isolering. Ved at isolere ordentligt kan man minimere energiforbruget og samtidig kan man som beboer spare penge. For en stor del af danskernes energiforbrug går til at opvarme rum og give varmt vand. Så en energieffektivisering vil spare dig for mange penge.

I nye boliger vil man derfor opleve, at der er meget tæt. Man oplever ikke træk, og dermed siver varmen ikke nemt ud, som det kan i ældre boliger. Hvis man vil isolere sit hjem og forbedre energimærket, kan man vælge at udskifte vinduer og yderdøre, hvis de er utætte. Derudover kan man også isolere sine vægge, hvor varmen også kan have tendens til at sive ud af.

Derfor er der tre ved at bygge mere energieffektivt:

  • God investering
  • Mere komfortabelt hjem
  • Lavere vedligeholdelse

Få mere energieffektive hvidevarer

En god måde at tjekke energieffektiviteten er ved at se på, om installationer og el-apparater har fejl eller er utætte. For det kan også gå ud over energiforbruget. Når det gælder hvidevarer som opvaskemaskine, køleskab og vaskemaskine, så er der som forbruger blevet nemmere at tjekke energieffektiviseringen.

I dag findes energimærket, som angiver, hvor energivenligt apparatet er. Energimærket er et lovkrav i EU, og derfor kan man ikke undgå at finde det, når man skal købe ny fryser. På skalaen finder du energiklasse, forbrug og energiforbrug til visse funktioner.  Skalaen går fra A til G, hvor A er det mest energivenlige apparat. Her kan en opvaskemaskine have et forbrug under 1,06 kWh, hvor en i klasse G bruger 2,05 kWh.  

Skift pærerne ud

Hvis en gammel pære er gået ud, er det en oplagt mulighed for at skifte den ud med en LED-pære. LED-pærer bruger en brøkdel af gamle pærers energi. Selv om det kan være dyrere end en almindelig pære, vil levetiden være længere, og samtidig sparer du på elregningen. Derfor kan det være en god investering.

Send til en kollega

0.031