23948sdkhjf

Mærsk Tårnet

København N, Hovedstaden

Fase
Afsluttet
Budget
1.800.000.000 kr.
Størrelse
42700 kvm
Slut
Q1 2017
Adresse
Blegdamsvej 3B
2200 København N
Kategorier

Københavns nye forskertårn blev indviet den 19. januar 2017 og er et af Bygningsstyrelsens hidtil største byggeprojekter.

Byggeriet har taget seks år, siden C. F. Møller, Rambøll og SLA vandt den internationale projektkonkurrence i 2010. Byggepladsen blev etableret i 2012, og det rå betonhus og facaden blev opført i henholdsvis 2013 og 2014.

Bygningskomplekset er 75 meter højt og omfatter 42.700 kvadratmeter fordelt på 15 etager. Facaden er bygget op som en grid-struktur af etagehøje vinduesskår, der er dækket af 3.300 kobberskodder, udført i genbrugskobber. Som årene går, vil kobberet patinere fra blankt til mørkebrun og siden matche Københavns grønne tage.

Det markante kobbertårn bliver med sin nyskabende arkitektur og moderne faciliteter et vigtigt omdrejningspunkt for dansk sundhedsforskning i international klasse og giver med sine moderne undervisningsfaciliteter nyt liv til rammerne for de studerende.

Størstedelen af etagene rummer avanceret forskning, og bygningen er derfor konstrueret, så den er fuldstændig stabil. Bygningens kerne er støbt på stedet, så byens vibrationer ikke kommer til at påvirke forskningen på etagerne. Bygningen er samtidig en af Danmarks mest energieffektive laboratoriebygninger, hvor der bl.a. er klimavenlig fjernkøling.

I bygningens kerne rummer alle etagerneet såkaldt 'forskertorv', der fungerer som socialt samlingssted, hvor faggrupper kan mødes og udveksle ideer. En vindeltrappe placeret centralt i kontorområdet på tårnniveauerne fra niveau 2 til 14 opfordrer ligeledes til at forskerteams mødes.

Under forpladsen mod Blegdamsvej kan der opsamles 5 millioner liter regnvand. Det betyder, at Mærsk Tårnet kan beholde regnvandet på egen grund, så det ikke belaster byens kloaksystemer, når der kommer ekstreme regnskyl. Regnvandet fra tårnet renses i en faskine ved hjælp af et rensningsfilter og ledes herefter til et offentligt anlæg. Det regnvand, der herudover bliver opsamlet, genbruges blandt andet til toiletskyl og vanding af parken.

På tværs af campusparken zigzagger stien ”den gode omvej” sig. Gangstien tager dig op i 2. sals højde og er 300 meter lang.

Mærsk Tårnet er en del af Panum Instituttet, der hører til Københavns Universitet og huser Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet. I alt har flere end 25 entreprenører og håndværksvirksomheder bidraget til byggeriet.

Centrale aktører
Er din virksomhed central aktør i projektet? Tilføj den nu.

Dette er en gratis service. Tilføj din virksomhed som deltager på projektet. Din virksomhed vil efterfølgende blive vist, hvis den godkendes som central aktør.

Indlæg fra arkitekter, ingeniører, entreprenører og bygherrer
Er I med i projektet? Tilføj et indlæg nu.

Du skal logge ind for at fortsætte

Log indBliv medlem
Tilføj billeder eller videoer til projektet

Send til en kollega

0.283