23948sdkhjf

Mild vinter og stigende optimisme i bygge- og anlægsbranchen

Konjunkturbarometeret er på sit højeste niveau i seks år, men ifølge Dansk Byggeri er der ikke tale om konjunkturbetinget vækst. Optimismen afspejler den milde vinter.
Den sammensatte konjunkturindikator for bygge- og anlægsbranchen steg fra minus 4 i januar til minus 1 i februar 2014. Dermed befinder indikatoren fra Danmarks Statistik sig på sit højeste niveau siden februar 2008, hvor den også var minus 1.

Indikatoren består af to komponenter – forventninger til beskæftigelse og vurdering af ordrebeholdning – og af de to er det især beskæftigelsesforventningerne, som er steget vinteren over, der trækker op. Indikatoren er steget fra nettotallet 6 i januar til 9 i februar, mens vurderingen af ordrebeholdningen på minus 11 er svagt højere end januar-vurderingen på minus 13.

- Det er meget glædeligt, at det går fremad med forventningerne til beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen, og ifølge Danmarks Statistik er den såkaldte sammensatte konjunkturindikator steget til det højeste niveau siden februar 2008 - altså det højeste niveau i de seneste seks år, siger chefanalytiker Finn Bo Frandsen, Dansk Byggeri.

Mild vinter præger billedet
I sin konjunkturopgørelse for februar skriver Danmarks Statistik, at udviklingen kan være præget af den milde vinter, vi indtil nu har oplevet. Den forklaring er Dansk Byggeri enig i, idet der ikke er noget i de samfundsøkonomiske faktorer, der peger på, at et økonomisk opsving er undervejs.

- Udviklingen er uden tvivl påvirket af den milde vinter og af udbedringerne af stormskader. For der er endnu ikke tale om en konjunkturbetinget vækst i bygge- og anlægsaktiviteten, siger Finn Bo Frandsen og henviser til Dansk Byggeris nye konjunkturanalyse fra februar i år.

Flere af branchestatistikkerne for 2013 viser således, at byggeriet stadig er underlagt - i bedste fald - svingende konjunkturer. Således viser branchetal blandt andet, at antallet af konkurser faldt sidste år, men også at nybyggeriet på ny satte bundrekord , og at den samlede omsætning i byggeriet samt byggebeskæftigelsen faldt.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125