23948sdkhjf

Danmarks smukkeste almene bolig skal kåres

14 almene boligområder fra hele landet dyster i denne måned om titlen som ”Danmarks Smukkeste Almene Bolig”. Alle kan stemme på deres favorit frem til 21. september.
Kandidaterne til ”Danmarks Smukkeste Almene Bolig”:
• Bispeparken ( København)
• Bakkehusene (København)
• Teglværkshavnen (København S)
• Tinggården (Herfølge)
• Tingbjerg (Brønshøj)
• Søndergård Park (Bagsværd)
• Bellahøj (Brønshøj)
• Ole Kirks Allé (Nakskov)
• Blangstedgård (Odense)
• Højstrupparken (Odense)
• Skovgården (Middelfart)
• Uffesvej (Viby J)
• Søvangen (Brabrand)
• Juulsbjergparken (Vejle)
Bag konkurrencen står Bygningskultur Danmark, som kårer vinderen den 22. september. Fra fredag den 5. september og 14 dage frem kan alle være med til at stemme på de 14 nominerede almene boligområder på bygningskultur.dk, hvor man også kan se en film, der viser de 14 bebyggelser.

- Med konkurrencen vil vi gerne bryde med nogle af de fordomme, der omgiver de almene boligbyggerier og samtidig gøre opmærksom på, at de almene boliger er en central del af den danske kulturarv. Nu hvor mange af disse byggerier skal renoveres, vil vi gerne slå et slag for deres særlige arkitektoniske kvaliteter, som ikke bør gå tabt under renoveringsforløbet, fortæller Birthe Iuel, præsident for Bygningskultur Danmark.

Almene boliger til almindelige mennesker
Flere almene boliger, også blandt de nominerede, stammer fra 1950’erne, der regnes for at være en af dansk arkitekturs guldaldre. Perioden var præget af en tradition, hvor murere, arkitekter og bygherrer arbejdede tæt sammen.

Det store behov for nye boliger – kombineret med et velfunderet og højtudviklet murerhåndværk og en dygtig og selvbevidst arkitektstand – dannede grundlag for byggeri af høj kvalitet til mange mennesker. En række dygtige arkitekter som Kay Fisker, Povl Baumann, C.F. Møller, Thorkild Henningsen og Steen Eiler Rasmussen byggede almene boliger til almindelige mennesker.

Deres særlige sans for danske tegl indvarslede et skelsættende epokeskift for murværket. Samtidig medførte den internationale modernisme en enkel og funktionel stil kendetegnet ved enkelthed og stringens, gengivet i byggestilen fra den gang.

Truet kulturarv
Der er afsat milliarder af kroner til renovering af mange af disse boliger. De har ofte et højt energiforbrug og kan ikke imødekomme moderne behov for plads og komfort. Ifølge Birthe Iuel, præsident for Bygningskultur Danmark, er det derfor helt afgørende, at man medtænker bevaringsværdierne, når man går i gang med at renovere.

- Den letteste måde at isolere disse bygninger på, er at sætte udvendig isolering op og dernæst skjule det med plader udenpå. Men på den måde fjerner man fuldstændigt de enestående arkitektoniske kvaliteter. Med kåringen af ’Danmarks Smukkeste Almene Bolig’ vil vi gerne sætte fokus på en overset del af vores kulturarv og være med til at sikre, at beboere og danskere generelt får øjnene op for kvaliteterne i rigtig meget af det almene boligbyggeri og passer på det. Det er en helt anden historie end den om sociale problemer og kriminalitet, som oftest fylder, når talen falder på det almene byggeri. Konkurrencen her kan forhåbentlig være med til at give en anden vinkel, siger Birthe Iuel.

Bygningskultur Danmark har udgivet bogen ’Kvaliteter i almene bebyggelser fra 1940’erne og 1950’erne’, der stiller skarpt på de arkitektoniske kvaliteter og detaljer. I seks supplerende fakta-ark gås der tættere på de enkelte del-elementer i bebyggelserne, som tag, facader, vinduer og altaner.

Hele Danmarks befolkning kan stemme med på www.bygningskultur.dk og samtidig se en film, der viser alle kandidaterne og deres smukke arkitektur.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094