23948sdkhjf

Tykkeste ordrebøger i to år – entreprenørerne fører an

Temperaturen faldt dog en smule på byggeriets konjunkturbarometer i september, og Dansk Byggeri varsler faldende aktivitet i det nye år.
Dugfriske tal fra Danmarks Statistik viser, at temperaturen i bygge- og anlægsbranchen faldt fra minus 9 i august til minus 11 i september.

Faldet bæres af, at et flertal af bygge- og anlægsvirksomhederne – vægtet efter antal ansatte – oplever en faldende og ikke tiltrækkelig ordrebeholdning i september. På den anden side viser opgørelsen positive beskæftigelsesforventninger for anden måned i træk, og det påvirker den samlede temperatur positiv.

Selvom tallene fra Danmarks Statistik tegner en positiv tendens over de seneste 20 måneder, vækker især ophøret af Boligjob-ordningen bekymring hos Dansk Byggeri. Cheføkonom Bo Sandberg forudser, at byggevirksomhederne vil hamstre opgaver resten af året indtil ordningens ophør, hvorefter der i løbet af 2015 vil opstå et tomrum på bolig- og energirenoveringsmarkedet.

Tykkeste ordrebøger i to år
Vendes blikket mod de ikke-sæsonkorrigerede tal fra Danmarks Statistik, viser opgørelsen, at der primo september er sikret 4,7 måneders arbejde i bygge- og anlægsvirksomhedernes ordrebøger. Det er det højeste tal i to år.

Især to branchegrupper fylder godt i de samlede ordrebøger. Det drejer sig om byggeentreprenørerne, som har 7,8 måneders arbejde i ordrebøgerne, og anlægsentreprenørerne, der har arbejde nok til 7,6 måneder.

Den samlede konklusion for dansk økonomi oven på dagens konjunkturtal er ifølge Bo Sandberg negativ, idet et lille fald i byggeriet suppleres af stor tilbagegang i industrien samt fald udvikling i servicesektoren.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125