23948sdkhjf

KHR arkitekter vinder konkurrence i Bergen

KHR Arkitekter vinder konkurrence om at opføre en skole og en svømmehal i Bergen. Projektet hedder "Helleren" inspireret af mødet mellem by og landskab.
KHR arkitekter har vundet arkitektkonkurrencen om at bygge en ny skole og svømmehal på Nygårdstangen i Bergen. Projektet, der går under navnet ”Helleren”, samler skole og svømmehal i en stor bygning. En bygning der rejser sig i landskabet som en stor sten, der er formet af omgivelserne efter at have ligget på stedet i millioner af år. Bygningens tag og facader tænkes opført i samme materiale – derved bevares indtrykket af den store sammenhængende figur fra alle sider.

Bygningen ældes med omgivelserne
Bygningen tænkes beklædt med metalplader, bl.a. Tombak, der er en kobberlegering, som bruges til både facade og tag. Tombak har en mørk brun/gylden farve, som intensiveres over tid, når materialet patinerer. Det er tanken at metalpladerne på facaden indfarves i grønlige og blålige nuancer, derved opstår et farvespil på facaden, som gør bygningen interessant og giver den et venligt udtryk, der binder skole og svømmehal sammen. På afstand opleves bygningen som en samlet figur, og på nært hold inder man flere lag som gør bygningen oplevelsesrig.

Det sammenhængende ydre er ligeledes ført ind i bygningen, hvor skole og svømmehal integreres i bygningen. De indvendige rum fremstår som lyse og hvide overflader med klare og stærke farver. Herved dannes kontrast imellem bygningens ydre og det ”udhulede” indre. De lyse farver inde i bygningen fører lyset ned gennem ovenlys og sidelys, således at bygningens rum er velbelyste på samtlige niveauer.

- Sammenhængen mellem skole og svømmehal, og den store indre volumen med et areal på ca. 26.000 m2 gør at bygningen tilbyder mange forskellige indretningsformer. Derved fremstår Helleren som en intelligent og moderne bygning, der åbner op for stor fleksibilitet og hurtigt kan tilpasses fremtidige krav, uddyber Jakob Brøndsted.

Konkurrence
Det var Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune, som i 2007 udskrev arkitektkonkurrencen for projektet. Seks tegnestuer blev udvalgt til at deltage i konkurrencen. I december vandt KHR en delt førsteplads, men efter forhandlinger i løbet af januar 2008, blev det altså KHR, som løb med den endelige sejr. I juryens udtalelse hedder det bl.a.:

- Bygget er det av konkurransens utkast som har bedst signalbygguttrykk, sett i forhold til dets innhod. Prosjektet har stort potensial både når det gælder attraksjonsverdi og miljø. Byggets enhetlige store form fomidler sentrumskjernes dimensjoner, og gir muligheter for moderne materialbruk og fremtidsrettede tekniske løsninger, f.eks. solfangere.

Kilde: KHR Arkitekter

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079