23948sdkhjf

Byggeriet forventer svær fremtid

Stemningen i den danske byggebranche faldt på ny i marts, og rigtig mange virksomheder oplever stadig ringe ordrebeholdninger.
Temperaturen på konjunkturbarometeret for bygge- og anlægsbranchen befinder sig langt under frysepunktet og faldt fra minus 12 i februar til minus 17 i marts i år. Dermed ser branchen frem mod tre udfordrerende måneder.

Faldet skyldes især forværrede udsigter for beskæftigelsen, mens byggevirksomhederne også fortsat kæmper med ikke tilstrækkelige ordrebeholdninger.

Vægtet efter antal ansatte angiver et flertal af virksomhederne i stikprøven således, at deres forventninger til beskæftigelsen er negativ. Hertil vurderede en overvægt på 30 procent af virksomhederne i undersøgelsen - vægtet efter antal ansatte – ordrebeholdningen som ikke tilstrækkelig i marts.

Byggeriet halter fortsat efter
På trods af den tiltagende økonomiske vækst forventer erhvervsorganisationen Dansk Byggeri, at den samlede beskæftigelse i bygge- og anlægsbranchen vil falde med omtrent 4.500 arbejdere, funktionærer og mestre fra 2014 til 2015.

- Det skyldes især tre forhold. For det første er der et stort fald i renoveringerne af almene boliger. For det andet ophørte BoligJobordningen med udgangen af 2014, og for det tredje er de mange udbedringerne af skader efter stormene Allan og Bodil også ophørt, fortæller Finn Bo Frandsen, der er chefanalytiker hos Dansk Byggeri

Status
Dansk Byggeri peger i en pressemeddelelse på, at den nuværende aktivitet i byggebranchen bæres af renoveringer af offentlige bygninger, mens både boligejere og erhverv fortsat holder igen.

Nybyggeriet af boliger er - for første gang længe - stigende i et moderat tempo fra et rekordlavt niveau i 2013, mens erhvervsbyggeriet stort set er reduceret til ukendelighed. Sidstnævnte skyldes i høj grad de mange ledige erhvervslokaler rundt om i landet samt udflytning af produktion og administrative funktioner til udlandet.

Endelig stiger det offentlige nybyggeri på grund af fremgang i investeringerne i universiteter og hospitaler.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11