23948sdkhjf

Bibliotektet i Ørestad City en realitet

Torsdag den 17. september kl. 5.26 om morgenen indgik politikerne på Københavns Rådhus en bred budgetaftale, som bl.a. betyder, at der bevilges 35 mio. kr. til byggeriet af et kombineret folke- og skolebibliotek i Ørestad City. Biblioteket forventes at slå dørene op i efteråret 2011.
Biblioteket bliver en integreret del af den kommende folkeskole på hjørnet af Arne Jacobsens Allé og Ørestads Boulevard ved siden af det prisbelønnede Ørestad Gymnasium. KHR Arkitekter arbejder lige nu hårdt på at konkretisere planerne. Biblioteket forventes at blive 1.370 kvadratmeter stort fordelt på to etager, hvor 1. salen får skolebiblioteksfunktioner og stueetagen bliver folkebibliotek.

Visionen er, at indgangspartierne mod Arne Jacobsens Allé og Ørestads Boulevard skal byde indenfor med udstillinger, information og anden udadvendt aktivitet. På denne måde vil mennesker og biblioteksindretning være synlig bag glaspartierne langs trappen i form af fordybelseszoner, læsehuler og en bogcafé mod syd ud mod bydelskanalen. En bygning der vokser ud af bogens verden som et offentligt og inviterende hus i byen.

Adm. direktør i By & Havn Jens Kramer Mikkelsen er begejstret for planerne:
- Det her er en vigtig milepæl i Ørestads udvikling. Der bor efterhånden 5.500 mennesker i Ørestad - heraf hovedparten i Ørestad City - plus et stort opland rundt om bydelen. Det er fantastisk, at de nu får et bibliotek på en af bydelens mest centralt beliggende grunde. Jeg er sikker på, at biblioteket bliver en kulturel dynamo og et af bydelens vigtigste sociale rum til glæde for alle i Ørestad, siger Jens Kramer Mikkelsen.

Udviklet i samarbejde med de kommende brugere
At bygge en helt ny skole og bibliotek i en helt ny bydel giver nye muligheder. Udviklingen af huset er foregået som et såkaldt parallelopdrag, hvor tre konsortier bestående af arkitekter, ingeniører og landskabsarkitekter har dystet i en åben proces med afholdelse af workshops for et stort antal interessenter, kommende brugere, naboer samt konsulenter.

På baggrund af tilbagemeldingerne har de tre konsortier udarbejdet deres endelige forslag, og i begyndelsen af marts 2009 kunne borgmestrene Bo Asmus Kjeldgaard (SF) og Pia Allerslev (V) afsløre KHR Arkitekter som vindere.

Det har været en udfordring, at byggeriet af den nye skole og bibliotek skal placeres helt centralt tæt på Metroen og som nabo til Ørestads Gymnasium, på en forholdsvis lille grund. Man er altså nødt til at bygge i højden. Derfor har vinderne ladet sig inspirere af en italiensk bjerglandsby Barga i Toscana. De otte etager er udformet som gadeforløb med en variation af tætte gyder, piazzaer, åbne udsigter over omgivelserne og små stille rum. Med et mylder af karnapper og kviste, balkoner og hængende haver får bygningen et frodigt ydre udtryk, der gør den genkendelig, som Ørestad Citys nye sociale og kulturelle samlingspunkt.

Kilde: By 6 Havn

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094