23948sdkhjf

”Sunde Boliger” retter nu fokus mod renovering

1:1-forsøg med renovering af 3-4 enfamiliehuse skal undersøge de usynlige trusler ved dårligt indeklima.

I foråret flyttede de første beboere ind i tre nye gårdhavehuse, som Realdania By & Byg har opført i Holstebro.

Udefra er husene ens. Men inden for er der en vifte af progressive bud på sunde indeklimaløsninger, der skal gøre byggebranchen klogere på, hvordan man kan bygge boliger med bedre indeklima - inden for et normalt byggebudget.

Nu udvider Realdania sin ”Sunde Boliger”-kampagne og retter fokus mod den eksisterende boligmasse. Nye forsøg skal undersøge, hvor meget indeklima man kan få for pengene i et almindeligt renoveringsbudget.

- Det er godt for renoveringsbudgettet, og ikke mindst for helbredet, at indeklima får større fokus ved renovering. Det bør ikke kun handle om æstetik og energi – men også om beboernes sundhed – og man får meget for pengene, når det indarbejdes fra start, siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld, i en pressemeddelelse.

Den usynlige fare
Målet med ”Sunde Boliger – renovering” er at vise boligejerne, at indeklimaet bør være i fokus allerede fra planlægning og budgetlægning i et renoveringsprojekt.

Ofte er det oversete forureningskilder, der udgør et problem i den ældre boligmasse. Realdania By & Byg vil vise, at der kan opnås væsentlige og store sundhedsforbedringer, når en renovering også indarbejder indeklima.

- Talrige uafhængige studier viser, at der i forbindelse med de vigtige betingelser for et godt indeklima, luft, lys og lyd er en række usynlige farer for helbredet, som i sagens natur er svære at registrere som beboer. For lufts vedkommende er det for eksempel den usynlige partikel-, afgasnings- og C02-forurening, der kan være meget skadelig. Når det kommer til lys, er det et problem, hvis der ikke er ordentligt dagslys, da det påviseligt påvirker hjernen i negativ retning. Endelig er lydkvalitet inden døre et overhørt problem, fordi påvirkningen ved dårlig akustisk kommer snigende, men alligevel forårsager en stresstilstand, siger arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg, Jørgen Søndermark.

Kan gøre en forskel
Ved årsskiftet tage Realdania By & Byg hul på forberedelserne til det nye forsøg med køb af 3-4 enfamilieshuse, som repræsenterer typiske boliger fra 1900 og frem til i dag.

Boligerne lejes ud med forkøbsret for lejer, og i en periode måles og registreres boligens indeklima-tilstand og beboernes adfærd – for at kortlægge tilstanden, inden indeklima-renoveringen sættes i gang.

Efter renoveringen måles igen på bygningen, på beboernes adfærd og samtidig suppleres data med interview med beboerne for at kunne give fakta og oplevelser videre til andre boligejere, som også vil tænke brugbare indeklimaløsninger ind ved en renovering.

- Der står i dag over 1,5 millioner parcel- og rækkehuse rundt om i Danmark. Derfor er det i renoveringen af det eksisterende byggeri, vi virkelig kan gøre en forskel med en indeklimaindsats. De nye indeklimaforsøg vil give os en masse viden om konkrete løsninger, som jeg tror vil være af stor interesse for såvel byggebranchen som boligejerne, siger programchef Lennie Clausen, ansvarlig for Realdanias indeklimaprojekter.

Projektet kan følges fra start til slut, blandt andet via Realdanias hjemmeside, og ved afslutning publiceres forskningsresultaterne i en guide med praktiske råd og tips til at få sundere indeklima i hjemmet. Der vil også blive arrangeret fremvisninger, hvor interesserede kan få et indblik i, hvordan en renovering med indeklimaforbedring udføres i praksis.

Læs mere om forsøget med de tre nybyggede huse i Holstebro i artiklen: 

Hvordan bygger man et godt indeklima?

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109