23948sdkhjf

Hvordan bygger man et godt indeklima?

”Sunde Boliger” i Holstebro skal teste, hvordan vi kan bygge boliger med bedre indeklima - inden for et normalt byggebudget.

Udefra er husene ens. Men inden for er der en vifte af progressive bud på sunde indeklimaløsninger.

De tre gårdhavehuse, som Realdania By & Byg har opført i Holstebro, adskiller sig fra hinanden i relation til indretning, byggemetoder, materialer og teknologi.

- Formålet med projektet er at afprøve nye indeklima-løsninger i skala 1:1 og teste noget af den viden, vi kender fra indeklimaforskningen og omsætte den til konkrete løsninger, der kan bruges i både nybyggeri og eksisterende boliger, siger Peter Cederfeld, der er administrerende direktør i Realdania By & Byg.

Siden husene stod færdige i maj, er der registreret temperatur, CO2-niveau, støj og partikelniveau.

Der er blandt andet allerede lavet forsøg med pandestegning af bacon, som viser, at en nyudviklet emhætte betydeligt reducerer mængden af partikler, der spredes i huset.

De tre huse skal nu sælges. Men eksperimentet stopper ikke her. De kommende beboere får nemlig målt indeklimaet gennem to år, så løsningerne bliver testet af virkeligheden.

Inden da kan offentligheden komme inden for. Det sker tirsdag den 4. juli i tidsrummet 16-18 på adressen Tommelise 65-69, 7500 Holstebro.

- Vi tilbringer størstedelen af vores tid indendørs, og indeklimaet spiller derfor en vigtig rolle for vores livskvalitet. Det gælder ikke mindst indeklimaet i vores boliger. Jeg ser meget frem til, at Sunde Boliger-husene bliver taget i brug, så vi kan blive klogere på, hvordan forskellige indeklimaløsninger fungerer i mødet med et helt almindeligt familieliv, udtaler Lene Wiell Nordberg, der er projektleder på indeklimaprojekter i Realdania.

Tre huse – tre løsningsmodeller

Sunde Boliger består af NO-tech huset, hvor arkitektur, materialer og indretning skal skabe det gode indeklima, YES-tech huset, hvor teknologi hjælper indeklimaet på vej og NOW-tech huset, der er opført som et solidt enfamiliehus bygget efter gængse standarder.

NOW-tech ligner de fleste nye huse, som de bygges i dag. Det er den velkendte måde at bygge hus på, som langt hen ad vejen også fungerer i forhold til at håndtere indeklimaet.

I YES-tech huset er der fokus på mekanisk at ventilere afgasning og partikelforurening bort. Der er installeret et differentieret og støjsvagt ventilationssystem over et loft med huller. Systemet regulerer automatisk luftskiftet i rummene efter behov. Loftet forbedrer samtidig akustikken. En specialudviklet og særligt effektiv emhætte sørger for at begrænse spredning af partikler. En indbygget centralstøvsuger sørger for, at alle partikler suges direkte ud af huset.

NO-tech huset drejer sig om at kontrollere kilden til indeklimaforureningen - det vil sige helt at undgå, at problemerne overhovedet opstår. Huset har naturlig kildekontrol: Børneværelset er opdelt i et lege- og soverum for at undgå afgasning fra legetøj og støv, når børnene sover. Der er ingen mekanisk ventilation, idet udluftning foregår via ovenlys i solskorstene. Udluftning ved badning foregår via solskorstene. Desuden gør et udendørsbad det muligt at begrænse fugt i boligen. Familiens tøj er samlet i et garderobeskab i bryggerset for at undgå partikler og fibre i soverum. I bryggerset er også vaskemaskine og tørretumbler placeret. Køkkenet er placeret dels i et separat rum, dels udendørs, for at begrænse spredning af fugt og partikler.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157