23948sdkhjf

Mister ret til at renovere egen bygning

Arkitektfirmaet Friis & Moltke har fået kendt en kontrakt om opførelse af en ny aulabygning i tilknytning til Thisted Gymnasium ugyldig.
Da Thisted Gymnasium og HF-kurser skulle finde en rådgiver til opførelse af en ny aulabygning, blev der indgået kontrakt med arkitektfirmaet Friis & Moltke.

Kontrakten blev indgået på baggrund af en direkte tildeling og således uden forudgående offentliggørelse af en udbudsbekendtgørelse. Den praksis fik Dansk Arkitektforening til at klage til Klagenævnet for Udbud, som nu har givet Dansk Arkitektforeningen medhold i klagen. Kontrakten skal derfor ophør med virkning fra den 1. marts 2012, og gymnasiet skal endvidere betale erstatning på 80.000 kr. til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samt 60.000 kr. til Dansk Arkitektforening. Det skriver Licitationen.dk.

Overfor Licitationen.dk giver Mogens Husted Kristensen fra Friis & Moltke udtryk for irritation og frustration over kendelsen, som han betegner som "principielt forkerte i forhold til beskyttelse af de arkitektoniske vigtige bygningsværker i Danmark".

Ophavsret og særpræg
Årsagen til valget af direkte tildeling var en regel i udbudsbekendtgørelsen, der gør det muligt at anvende en bestemt arkitekt, hvis det menes denne har ophavsretlige rettigheder i forhold til byggeriet.

Da gymnasiet oprindeligt er tegnet af arkitektfirmaet Friis & Moltke A/S, menes firmaet at havde de ophavsretlige rettigheder i forhold til de oprindelige bygninger. Derfor mente man endvidere, at bygningernes specielt præg gjorde, at det ikke vil være muligt at antage en ny rådgiver uden direkte at ødelægge helhedspræget eller krænke Friis & Moltke A/S’ ophavsret.

Den udlægning har Klagenævnet for Udbud altså nu afvist.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109