23948sdkhjf

"En gave fra oven"

Sejren i sidste års Europan-konkurrence blev startskuddet til etableringen af tegnestuen Tredje Natur. Nu får unge europæiske arkitekter chancen for at gøre dem kunsten efter.
Mandag den 18. marts lød startskuddet til den store europæiske arkitektkonkurrence Europan 12, hvor arkitekter under 40 år i år kan byde ind på flere end 50 projekter fordelt på 17 europæiske lande.

Læs også: Unge arkitekter skal udvikle Aalborg og København

Den første Europan-konkurrence blev afholdt i 1988 og har med årene markeret sig som en unik international platform for viden, diskussion og udvikling af europæiske urbanitet for både unge arkitekter og europæiske byer.

Europan er ikke blot en idékonkurrence, men har til formål at realisere de vindende projekter, og i flere tilfælde er konkurrencen brugt som en kickstarter for opstart af nye tegnestuer. Fra Eoropan 11 har både vinderne af projektet Ny Blovstrød i Allerød samt Skt. Kjelds kvarter i København skrevet kontrakt med de to kommuner. Vinderne af Skt. Kjelds kvarter har efter konkurrencen stiftet tegnestuen Tredje Natur. Tidligere har også den internationalt anerkendte hollandske tegnestue MVRDV fået sparket karrieren i gang gennem Europan.

- At vinde Europan-konkurrencen har nærmest været en gave fra oven, og en måde at komme igennem nåleøjet på. Europan var vores første konkurrence, som vi lavede før, vi havde startet firmaet. På den måde var sejren afgørende for, at vi startede Tredje Natur. Europan fungerer jo som en slags vækstmaskine. Der ligger et stort potentiale i, at man kan komme som et ubeskrevet blad og vinde konkurrencen – hvilket er sjældent i konkurrencer i dag, fortæller Flemming Rafn fra Tredje Natur om betydningen af sidste års sejr i konkurrencen om Skt. Kjelds kvarter.

Jan Christiansen, formand for den danske Europan-komité, er enig:

- Europan er en udfordring for både de, der udskriver konkurrencerne og de deltagende arkitekter. Men det er også et vitalt og nødvendigt bidrag til landenes arkitektur og planlægning samtidig med, at den med et internationalt perspektiv fornyr hele den europæiske arkitektstand. Her skal unge tegnestuer ikke kæmpe med de etablerede på undertiden lidt urimelige vilkår. Her er det fair play. De konkurrerende er alle nystartede og på vej, siger han.

Andre måder at gøre tingene på
Europan har med årene udviklet sig til en fasttømret institution i europæisk arkitektur, og årets tema – ”The Adaptable City” – markerer, at der stadig ligger visionære tanker til grund for konkurrencen. Og spørger man Flemming Rafn, er der absolut ingen grund til ikke at deltage:

- Man skal helt klart deltage! Det har været rigtig sjovt, og man får mødt en masse spændende mennesker. For mig personligt har det altid været en drøm at deltage. Og så er temaet ”den tilpasningsdygtige by” en brændende platform, som arkitekter kommer med til at arbejde med i de kommende årtier. Derfor er det vigtigt at vise de ’gamle’ i branchen, at der er andre måder at gøre tingene på – Europan kan fungere som et nødvendigt eksperimentarium for disse ideer og mobilisere nye faglige potentialer, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078