23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Entreprenør giver landets ældste sygehus nyt liv

Danmarks ældste sygehus i Esbønderup vækkes til live med omdannelsen af de mere end 15.000 kvm. Bag entreprisen og udførelsen af det omfattende projekt står Borrebjerggård VVS A/S – en del af Bedre Bad Gilleleje og Munk & Nielsen.

Sygehuset i Esbønderup i Græsted har ligget hengemt og nedslidt siden 2017, hvor bygningen senest har været benyttet som Røde Kors flygtningecenter. I 2011 lukkede sygehuset efter 256 år som landets ældste fungerende hospital.

I 2020 købte Kenneth Munk, der er entreprenør samt ejer af selskabet Munk & Nielsen Ejendomme, de forsømte bygninger med planerne om at renovere og omdanne de gamle sygestuer, lange gange, svømmehallen og gymnastiksalen til moderne lejelejligheder af høj kvalitet. 

- Vi er i fuld gang med tredje etape og de næste 23 boliger, som står klar i starten af året. Første og anden etape er færdige og knap 50 lejere er allerede flyttet ind, beretter entreprenøren.

Genanvendelse er et gennemgående tema

Sygehuset er opført i flere etaper. Den ældste del blev oprindeligt opført i 1755 som et stråtækt bindingsværkshus og er siden moderniseret løbende. Den nyeste del af sygehuset bestående af fire betonfløje blev opført i 1972.

Under renoveringen bevares bygningernes ydre vægge, mens alt indvendigt gentænkes.

- Ambitionerne om at bygge så bæredygtigt som muligt har været udgangspunktet for hele renoveringsarbejdet. Vi bruger Fermacell-gips på samtlige vægge og installerer ventilationsvinduer fra Living Better. De skal sikre et sundt indeklima og tilføre varme til boligen, uden det koster noget. Den gamle beton knuses og genanvendes på ejendommens parkeringspladser, ligesom vi også renser og genanvender de gamle mursten, fortæller Kenneth Munk og tilføjer videre:

- Selv flamingoen, der følger med i Unidrains emballage til deres GlassLine-løsning, upcycler vi til kuldebrosisolering ude langs ydermuren. Intet går tabt.

Løsningerne skal inspirere

Kenneth Munk er godt klar over, at renoveringsprocessen og mange af de materialevalg, der er truffet, er mere omkostningsfulde og ikke nødvendigvis synlige for beboerne, men det bekymrer ikke den erfarne entreprenør.

- Esbønderup Sygehus skal være et forgangsprojekt og inspirere til, hvordan man kan indtænke de sundere, mere miljøvenlige og holdbare løsninger. Selvom det er lejelejligheder, behøver det ikke være laveste fællesnævner.

Det kommer bl.a. til udtryk i valget af møbler på badeværelserne, som ifølge Kenneth Munk udstyres med Unidrains GlassLine-brusesystem.

- Det er tidløst design i et yderst holdbart materiale. GlassLine højner kvaliteten i byggeriet og giver nemme og smidige arbejdsgange, fordi rammen angiver faldet i brusenichen på forhånd. Mureren skal ikke tage mål. Han støber og laver faldet på samme tid.

- Det er vigtigt at tingene gøres rigtigt fra start. Netop det indbyggede fald minimerer, hvis ikke helt eliminerer risikoen for fejl. Derudover sikres også en 100% vandtæt bruseniche, fortæller Dennis Bagge, Arkitektrådgiver hos Unidrain.

Unidrain A/S
Ejby Industrivej 40
2600 Glostrup
Glostrup Kommune
Danmark
CVR nummer: DK26529255
P nummer: 1009016852

Kontaktperson

CB
Cecilie Bülow
Marketingassistent
+45 39101030 ceb@unidrain.dk

Send til en kollega

0.078