23948sdkhjf

Dårligt indeklima koster milliarder

DTU Byg vurderer, at et dårligt indeklima nedsætter produktiviteten på arbejdspladser med op til 20 %. Det betyder et årligt tab for danske virksomheder på 10-30 mia. kroner, og den udvikling skal en ny internetportal nu forsøge at ændre.
Hos DTU Byg har man længe været klar over, at indeklima og produktivitet hænger nøje sammen.
Indeklimaspecialisterne på DTU har blandt andet lavet forsøg på et call-center, hvor de fandt, at medarbejderne havde 5-10 % højere produktivitet ved godt indeklima. Konklusionen understøttes af en amerikansk undersøgelse, der viser, at dårligt indeklima nedsætter produktiviteten med op til 20 %:

- Vi har brug for både frisk luft uden lugte, en behagelig temperatur, godt lys og lavt støjniveau for at arbejde optimalt. Der er ingen tvivl om, at indeklima har indflydelse på vores arbejdspræstationer, fastslår Bjarne W. Olesen, der er centerleder på DTU Byg.

Blandt andet derfor har firmaet Lindab Ventilation nu lanceret hjemmesiden www.bedreindeklima.nu , der indeholder masser af gode råd til, hvad man kan gøre hvert sted for at forbedre indeklimaet, og det behøver ikke at koste ret meget:

- Hvis vi sætter udgifterne til løn og personaleudgifter i en gennemsnitlig dansk virksomhed til index 100, svarer udgifterne til ventilation og indeklima til én procent. Det er altså en meget enkel investering i forhold til det store, potentielle udbytte, vurderer Bjarne W. Olsen.

Blandt de gode råd til bedre indeklima på arbejdspladsen er blandt andet regelmæssig udluftning, installation af mekanisk ventilation og placering af elektroniske apparater i et særskilt lokale:

- Det nytter ikke bare at åbne et vindue. Der skal skabes gennemtræk tre gange om dagen. Men folk får sjældent luftet nok ud. Mekanisk ventilation sikrer, at luften udskiftes konstant, og at varmen genvindes og ikke bare ryger ud ad vinduet, slutter centerlederen.

Fakta om indeklima og ventilation:
• Dårligt indeklima nedsætter produktiviteten med op til 20 % og medfører et anslået årligt tab for danske virksomheder på 10-30 mia. kroner.
• Virksomheder, der har forbedret indeklimaet, melder om øget produktivitet på op mod 20 procent, mere arbejdsglæde og færre sygedage.
• Man skønner, at cirka en tredjedel af sygefraværet skyldes dårligt arbejdsmiljø herunder også indeklimaet.
• De fleste mennesker opholder sig omkring 90 procent af tiden indendørs og inhalerer dagligt op mod 15 kilo luft.
• Ved naturlig udluftning lukkes en masse varme ud af huset, og man risikerer at få luft med pollen og forurening ind i huset.
• Et ventilationsanlæg sikrer en konstant udskiftning af luften og bevirker via sine filtre, at pollen og forurening forbliver udenfor.
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.126