23948sdkhjf

445 boliger skyder op på gammel asfaltfabrik

Med afsæt i et dråbeformet drivhus får kunst og byudvikling også plads i det tidligere industriområde

På Hørkær 8 i Herlev går NCC's byggeri af 445 nye lejeboliger støt fremad, og man kan allerede nu få en fornemmelse af det nye boligområde.

NCC bygger for et joint venture, der består af Catella, Nordkranen og DWS, på grunden, hvor netop NCC frem til 2020 havde produktion af asfalt. Fabriksbygningen blev revet ned i sommeren 2022.

Arbejdet blev sat i gang den 15. august 2022, og nu står første etape klar, ligesom arbejdet med råhuset skrider fremad.

Inden længe kan murere og tagdækkere sætte gang i deres del af opgaven i den lave del af karré-bygningen, som opføres i fem til 11 etager. Projektet skrider planmæssigt fremad, og de indvendige arbejder er nu startet op sammen med projektets fagentreprenører.

Boligerne bygges med henblik på en DGNB-certificering på platin-niveau.

Et dråbeformet drivhus

Samtidig har NCC og selskabet Green Point givet plads til, at innovationsbureauet NXT kan udfolde kunst- og byudviklingsprojektet Haveværten. Haveværten er en del af det danske projekt, Desire, der er udvalgt som et fyrtårnsprojekt under EU-Kommissionens initiativ New European Bauhaus.

Projektet vil udvikle konkrete forslag til, hvordan kunst, arkitektur og samskabelse kan skabe cirkulære bysamfund.

Fra april 2023 til marts 2024 indtager en række kunstnere rollen som Havevært med base i et nyopført dråbeformet drivhus. I perioden kan besøgende deltage i alt fra landskabsvandringer og lyduniverser til workshops og sanselige oplæg, der undersøger det at lytte til et sted.

Ingen arbejdsulykker

Siden projektets start har der ikke været en eneste arbejdsulykke, og det hænger ifølge NCC sammen med, at der er en god sikkerhedskultur på teamet, og folkene på pladsen er gode til at passe på hinanden.

– Selve byggeriet fylder en stor del af grunden, og det tvinger os til at tænke en ekstra gang, så vi skaber en velorganiseret og ryddelig plads, lige som vi skal være meget disciplinerede for at holde orden, fordi det er en måde at forebygge ulykker på, fortæller Lisbeth Højgaard, der er senior entreprisechef på projektet.

– Også inde i bygningerne er vores håndværkere meget opmærksomme på at rydde op efter sig selv.

– Det at arbejde sammen med kunstnere er jo i sig selv inspirerende. Og for os i byggebranchen tilfører kunstnere ofte nogle dimensioner, som vi ikke er helt fortrolige med. Vi har brug for at få inspiration – også fra steder, vi normalt ikke henter inspiration fra, siger Martin Manthorpe, direktør for strategi og forretningsudvikling i NCC Building i Danmark.

Op til 11 etager

Når boligområdet på Hørkær 8 står færdigt i 2025, vil det bestå af en karré med tre punkthuse i gården. Karreen spænder fra 5 til 11 etager, mens punkthusene er på henholdsvis to og tre etager. Der vil være et overdækket parkeringsareal med plads til 225 biler og 890 cykelparkeringspladser.

Arkitekt er Holscher Nordberg, landskabsarkitekt er Urban Power og rådgivende ingeniør på projektet er Svend Poulsen A/S.

Øvrige større samarbejdsparter på projektet er Vils Entreprenørforretning, jord, kloak og insitu beton samt landskabsentreprise, Multi Montage Stoholm, betonelementmontage. GK Danmark står for al ventilation og vvs. Claus Quistgaard Murmester står for facademuren. Kaa Murer og Entreprise står for porebeton og lette skillevægge. Endelig er det NCC’s egen el-afdeling, der udfører alt el på opgaven.

De første boliger forventes at stå klar til indflytning i efteråret 2025.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.818