23948sdkhjf

Medier: BIG involveret i saudisk skandaleby

Bjarke Ingels Group har ifølge dokumenter været med til at udtænke og tegne en vigtig del af Saudi-Arabiens kontroversielle prestigeprojekt Neom. Virksomheden ønsker ikke at kommentere afsløringen

Iqon-skyskraberen i Quito i Ecuador, et trekantet lejlighedskompleks i New York og ikke mindst den såkaldte Amager-bakke i København.

Over hele verden og herhjemme troner den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels arkitektur som et symbol på dansk innovation og talent.

Danwatch og Frihedsbrevet kan onsdag afsløre, at Ingels og hans arkitekthus Bjarke Ingels Group (BIG) portefølje i al hemmelighed også tæller den kontroversielle fremtidsby Neom i Saudi-Arabien.

Et projekt, der mange steder beskrives som en dystopi, og som allerede inden første spadestik har været forbundet til drab og tvangsfordrivelser.

Neom er samtidig et prestigeprojekt for Saudi Arabiens de-facto leder, kronprins Mohamad Bin Salman, der er kendt for at slå brutalt ned på dissidenter, og som blandt andet også er - i flere efterretningsrapporter- udpeget som bagmanden til den brutale likvidering af den saudiske journalist Jamal Khashoggi i Istanbul i 2018.

Stået for udviklingen af masterplanerne

BIG’s engagement i saudiske Neom har ikke hidtil været offentliggjort, men en gennemgang af sociale medier og rapporter fra Udenrigsministeriet viser, at arkitekthuset har taget sig betalt af det saudiske styre for at tegne konceptet for den flydende industriby Oxagon, der en del af Neom.

I en rapport fra Udenrigsministeriet fremgår det, at BIG har “stået for udviklingen af masterplanerne for mega-projekterne Neom og Qiddyah, hvor der i høj grad fokuseres på den bæredygtige udvikling”.

BIG selv vil hverken be- eller afkræfte, om de er involveret i fremtidsbyen:

“Desværre har hverken Bjarke eller Sheela (direktør i BIG, red.) mulighed for at stille op til et interview lige nu, og vi kan heller ikke be- eller afkræfte vores medvirken i Neom-projektet,” skriver BIG i en mail til medierne.

BIG vil heller ikke oplyse, hvor meget selskabet tjener på at tegne masterplanen til Oxagon.

Kritik fra menneskerettighedsorganisation

BIG’s involvering i Neom vækker kritik flere steder. Blandt andet hos hos den saudiske menneskerettighedsorganisation ALQST.

- Når en virksomhed eller en arkitekt er en del Neom, giver de også legitimitet til et projekt, der rent faktisk slår folk ihjel. Neom er bygget på blod, siger kommunikationschef hos ALQST, Lina Alhathloul, i en talebesked over Signal.

"Så de virksomheder og arkitekter har et ansvar, når de driver forretning på blodjord uden at stille betingelser for overholdelse af menneskerettigheder".

Den første fase af Neom skal efter planen være færdig i 2025.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111