23948sdkhjf

Torv skal være grøn svamp for 330.000 liter regnvand

P-pladser til biler skal vige pladser for parkering af tre skybrud - på én gang

Vesterbro Torv bliver centrum for et af de hidtil største klimatilpasningsprojekter i Aarhus midtby.

Hvor torvet i dag er omkranset af tæt trafikerede veje og har været brugt til parkering, kommer der i fremtiden til at kunne parkere op til tre skybrud på én gang – det svarer til 330.000 liter, som skal have plads på terræn. Vandet skal bidrage til forskønnelsen af torvet og give liv til meget mere bynatur.

Projektet bliver en del af en stort anlagt omdannelse af Vesterbro Torv, som teknik og miljørådmand i Aarhus Kommune, Nicolaj Bang (K), har præsenteret. Rådmanden lægger op til, at selve torvet bliver næsten dobbelt så stort – på bekostning af vej –og det giver endnu mere plads til blågrønne løsninger inde midt i byen.

– Aarhus skal være hjemsted for endnu flere løsninger, der giver os en smukkere by, samtidig med at vi håndterer en fremtid med vildere vejr, siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø, i en pressemeddelelse:

– Derfor er det oplagt, at vi indarbejder vandet i forvandlingen af Vesterbro Torv, så vi får et flottere byrum, der på samme tid fungerer som en sugende svamp for alt det vand, som kommer til at strømme ned mod byen.

Løsningen bliver at parkere en stor del af vandet lokalt på torvet for en kortere periode, så det sikkert og langsomt kan ledes videre til Aarhus Å. Det betyder, at der nogle gange vil være vådt, andre gange vil der bare være grønt. Om det bliver i form af regnvandsbede, grønne rabatter eller noget helt tredje er endnu ikke besluttet.

 

Byrådet har afsat 25 mio. kr. til fredeliggørelse og forskønnelse af Vesterbro Torv, og Aarhus Vand bidrager med knap 7 mio. kroner til samarbejdet.

Færdig om to år

Når ekstreme mængder regn skal finde vej gennem gaderne og løbe videre i åen, er der stor risiko for oversvømmelse og vandskader. Klimatilpasningen på og omkring Vesterbro Torv får betydning for et opland svarende til 50 fodboldbaner i umiddelbar nærhed til torvet.

Rådmandens plan for Vesterbro Torv forventes politisk behandlet i byrådet inden længe. Bliver den godkendt, kan Teknik og Miljø sammen med Aarhus Vand gå i gang med at planlægge de konkrete regnvandsløsninger på torvet.

Det nye Vesterbro Torv forventes at stå færdigt i 2025.

Aarhus Midtby ligger lavt i landskabet og er dermed særligt udsat, når der falder ekstreme mængder regn. Projektet på Vesterbro Torv skal klimatilpasses for en såkaldt 20-årshændelse. Det svarer til, at der falder 43 mm på kort tid, altså tre gange så meget som et gennemsnitligt skybrud, hvor der falder 15 mm.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093