23948sdkhjf

Strid om bygningssikkerhed fanger beboere i hjemløshed

En sag fra Aabenraa kan føre til, at der bliver lavet ændringer i den kun tre år gamle certificeringsordning for statikere

Seks familier står som de store tabere i en tvist om sikkerheden i to ejendomme med udsigt over Aabenraa Fjord, skriver Ingeniøren.

Beboerne flyttede ind i de nybyggede luksuslejligheder i januar, men fik i juni strakspåbud af kommunen om at forlade dem på grund af frygt for deres sikkerhed.

Frygten skyldtes, at en stikprøve fra certificeringsorganet Dancert havde afsløret fejl og mangler i de såkaldte statiske beregninger, som skal dokumentere bygningens stabilitet.

Efter reglerne måtte Dancert ikke oplyse detaljer men anbefalede, at beregningerne skulle gennemgås igen. Og det fik kommunen til at skride ind uden at kende til de konkrete fejl.

- Jeg vil sige, at min retssikkerhed er krænket. Vi har betalt for at få bygget en bolig, som så bliver erklæret uegnet til beboelse, efter at vi er flyttet ind, men der bliver ikke placeret et ansvar, siger Margit Søndergaard, der ejer en af boligerne sammen med sin kæreste.

De virksomheder, der har designet og opført boligerne, mener at have dokumentation for, at sikkerheden er i orden, og anklager Aabenraa Kommune for at skyde gråspurve med kanoner. Tilbage står ejerne med ansvaret for at dokumentere, at bygningerne er sikre at bo i.

Social- og Boligstyrelsen oplyser, at styrelsen er i gang med en mindre revision af bekendtgørelsen bag den såkaldte certificeringsordning for statikere, der siden 2020 har reguleret byggesager som denne.

I den forbindelse overvejer styrelsen, "om de oplysninger, som certificeringsorganet kan videregive til kommunalbestyrelsen (...) er fyldestgørende i forhold til formålet," skriver styrelsen i et mailsvar til Ingeniøren. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078