23948sdkhjf

Tidligere Danhaus-direktør dømt for insiderhandel

Johannes Schmith er idømt 60 dages ubetinget fængsel for at have misbrugt insiderviden om salg af fabrik til Huscompagniet

Den forhenværende direktør for den kriseramte husbyggerkoncern Danhaus, Johannes Schmith, skal 60 dage i fængsel.

I en pressemeddelelse tirsdag eftermiddag oplyser National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) således, at en 51-årig mand ved Retten i Herning er blevet dømt for insiderhandel.

Der er tale om Johannes Schmith, som indtil denne sommer var direktør for flere selskaber i Danhaus-koncernen. Det fremgår af sagens anklageskrift, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har fået aktindsigt i.

”Den 51-årige herningenser er dømt for at have misbrugt sin insiderviden til at købe aktier i et børsnoteret byggefirma forud for at kursen steg,” fremgår det af pressemeddelelsen fra NSK.

Insiderhandlen har fundet sted ved, at Johannes Schmith som direktør for Danhaus har udnyttet sin viden om, at Danhaus var på vej til at sælge fabrikken i Esbjerg til den børsnoterede typehusgigant Huscompagniet. Handlen blev offentliggjort den 22. april sidste år.

”I foråret 2022 bad han sin bank om, på hans vegne, at købe for ca. 200.000 kroner aktier i det børsnoterede byggefirma. Dagen efter aktiekøbet blev det offentliggjort, at byggefirmaet havde købt en produktionsenhed af et andet firma, hvor herningenseren var direktør. Herefter steg aktiekursen for byggefirmaet, og det gav den nu dømte en umiddelbar økonomisk fordel på 7.383 kroner,” skriver NSK i pressemeddelelsen.

Udover fængselsstraffen på 60 dages ubetinget fængsel har NSK konfiskeret 7.383 kroner hos den dømte, fremgår det.

NSK oplyser, at sagen er startet efter en anmeldelse fra Finanstilsynet i september 2022. Finanstilsynet fører blandt andet tilsyn med handlen med børsnoterede aktier.

”Jeg er tilfreds med dommen, der understreger, at det er alvorligt, hvis man misbruger insiderviden til at opnå en personlig økonomisk fordel, også selvom denne har været begrænset. Det går både ud over de investorer, der ikke har adgang til den samme viden og tilliden til det finansielle system generelt,” siger Christian Raaholt Hahn, anklager hos NSK, i en pressemeddelelse.

NSK skriver, at den dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til eventuelt at anke dommen.

Licitationen forsøger at få en kommentar fra Johannes Schmith.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125