23948sdkhjf

Fra minkfarm til naturbydel

Et kommuneplanstillæg for 620.000 kvm bliver i disse uger udarbejdet som bagtæppe for en ny naturbydel på et tidligere minkfarmområde i Hedensted

Et område svarende til cirka en tredjedel af Hedensteds størrelse er gennem tre generationer blevet dyrket som landbrugsjord og har dannet kulisse om den tidligere Vesterby Minkfarm.

Men efter nedlukningen af landets minkfarme, skulle ejeren af de 1.800.000 kvm i det sydøstjyske, Bjarne Pedersen, finde på noget nyt at give sig til. Arealet var oplagt at bruge til boligområde, og derfor henvendte Bjarne Pedersen sig til arkitektvirksomheden Rum.

Vælger man at købe en parcelhusgrund i Åbenheden, skal man være indstillet på, at der medfølger en række krav til opførelse og beplantning Jakob Ivan Larsen, projektchef og arkitekt, Rum

- Da bygherre kom til os med ønsket om at udvikle et boligområde, blev vi ret hurtigt enige om, at vi skulle tilbyde en anden måde at bo på som ikke før er set i Hedensted og som kunne tiltrække tilflyttere fra større østjyske byer, der ønsker noget andet end det klassiske parcel- eller rækkehuskvarter, fortæller projektchef og arkitekt hos Rum, Jakob Ivan Larsen, i en meddelelse fra arkitektfirmaet.

200.000 kvm i første hug

Som et fundament for den videre proces udarbejdede arkitektfirmaet i samarbejde med landskabsarkitektfirmaet Labland en helhedsplan for området, der fik navnet Helheden.

- Visionen for Helheden er at skabe en bydel, som omfavner alle aspekter af bæredygtighed – økonomisk, socialt og miljømæssigt, fortæller Jakob Ivan Larsen og tilføjer:

- Vi vil genskabe natur og lade biodiversiteten komme helt ind mellem husene. Og så vil vi bygge bydelen op af fællesskaber, hvor man kender hinanden, kommer hinanden ved og bruger den omkringliggende natur.

Første lokalplan dækker 200.000 kvm , hvor der efter planen skal opføres omkring 80 boliger fordelt på 34 villaboliger og 46 rækkehusboliger.

- Fælles for begge boligtyper bliver, at de underlægges krav om, at naturen skal have lov til at fylde, og at de skal opføres under hensyntagen til klima og miljø, fortæller Jakob Ivan Larsen og tilføjer, at han også forventer, at få bilerne så vidt muligt bliver holdt i periferien af områderne.

Krav til køberne

Det ene boligområde har fået navnet Åbenheden. Her deles området op i parcelgrunde til opførelse af villaer med klare rammer for, hvordan boliger og udhuse må bygges, hvilke materialer der må anvendes, samt hvor og hvilken beplantning der må etableres:

- Vælger man at købe en parcelhusgrund i Åbenheden, skal man være indstillet på, at der medfølger en række krav til opførelse og beplantning. Sådan er det nødt til at være, hvis naturen skal have plads, og boligopførelse skal ske med mindst muligt CO2-aftryk, forklarer Jakob Ivan Larsen.

Det andet boligområde, Naturligheden, forventes at blive opført som udlejningsboliger med fokus på at invitere til fællesskaber.

Lokalplanen for første etape forventes politisk godkendt i løbet af foråret 2024.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172