23948sdkhjf

Rift om Gellerup-projekt

Både danske og internationale byudviklingsteams har budt ind på opgaven med at tegne fremtidens byrum i Aarhus-kvartererne Gellerup og Toveshøj.
1. juli var sidste frist for arkitekter og byplanudviklere til at byde ind på den spændende og fornemme opgave, det bliver at være med til at løfte et af landets største boligområder, der er i godt i gang med en omfattende Helhedsplan i milliardklassen. Bag Helhedsplanen står Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening i fællesskab. Projektet er støttet af Realdania.

17 danske og internationale teams har meldt sig på banen som ansøgere til at blive prækvalificeret. Hovedparten af ansøgerne er danske, men en håndfuld internationale arkitektfirmaer er også faldet for opgaven med at binde pladserne og parkerne i Gellerup sammen i et attraktivt og dynamisk byrum med aktiviteter og faciliteter ikke bare for bydelens beboere, men også hele byens borgere.

- Det er dejligt at se, at så stærkt et felt melder sig på banen til sammen med borgerne i bydelen og Aarhus at skabe en attraktiv og velfungerende bydel. At vi har interesse fra udlandet siger noget om, at vi med Helhedsplanen i Gellerup Toveshøj står overfor en meget spændende og udfordrende opgave, siger Torben Overgaard, administrerende direktør i Brabrand Boligforening

Fem teams indstilles medio august
Ifølge Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune er det et stærkt og bredt sammensat ansøgerfelt, der alle har erfaring med landskabsarkitektur, bæredygtighed, procesledelse og beboerinddragelse. Det borger for en høj kvalitet i den kommende konkurrencefase, og der er forventning om, at de nye byrum i Gellerup Toveshøj kan sætte en ny standard for, hvordan man skaber en attraktiv og velfungerende bydel.

Henover sommeren vil Team Rambøll/Pluskontoret som bygherrerådgivere på projektet vurdere ansøgningerne og indstille fem teams, som Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune udvælger til at gå videre i en arkitektkonkurrence, som Realdania har givet 3,7 mio. kr. til at gennemføre henover efterår/vinter 2013 med offentliggørelse af et vinderprojekt i starten af 2014. Indstillingen af de fem teams vil være klar medio august.

Konkurrenceområdet har et budget til realisering på 100 - 125 mio. kr. Hertil kommer to beboerhuse – et communitycenter og et sundhedshus – med budgetter på henholdsvis 70 og 35 mio. kr. Arkitektkonkurrencen til disse udskrives i foråret 2014. Den primære finansiering til realiseringen kommer fra Landsbyggefondsmidlerne.

Beboere og borgere med i processen
En to måneder lang inddragelsesproces er netop afsluttet i bydelen. Her har beboere, ansatte og aktive i området samt byens borgere haft mulighed for at give input til byrum – pladser og byparken i Gellerup-Toveshøj samt de to beboerhuse. Input herfra er nu ved at blive indarbejdet i et konkurrence-program for de fem konkurrerende teams.

Inddragelsen fortsætter gennem det samlede forløb med aktiviteter, der skal samle op på input – ris, ros og gode ideer fra bydelens beboere – ikke mindst den store gruppe af unge i området. Processen og Helhedsplanen generelt kan følges på Helhedsplanens Facebook-side – Helhedsplanen Gellerup Toveshøj.

Materialer og tidsplaner vil løbende være at finde på Helhedsplanens hjemmeside www.helhedsplangellerup.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125