23948sdkhjf

Mulig midtjysk placering til nyt fængsel med 400 indsatte

Fængslet skal stå færdigt i 2030 og bliver også rammen om 400 arbejdspladser

En seks meter høj mur om et lukket fængsel med plads til 400 indsatte. 

Det kan blive virkelighed i Viborg Kommune, lyder det fra midtjyske kommune med henvisning til en placeringsanalyse udarbejdet af Kriminalforsorgen i løbet af 2023. Heri er Viborg Kommune udset som mulig placering af et nyt fængsel med op til 400 indsatte og lige så mange ansatte.

- Et stort fængsel i Viborg Kommune vil være en god nyhed. Selvfølgelig på grund af de 400 varige arbejdspladser, men også fordi der er mange håndværkere, der får mulighed for at byde ind på byggeriet, siger borgmester i Viborg Kommune, Ulrik Wilbek (V), i en pressemeddelelse.

Fængslet skal stå færdigt i 2030.

Til fængslet er Kriminalforsorgen på udkig efter en grund på 30-35 hektar. Der ventes at skulle bygges på cirka 20-25 hektar centralt på grunden, mens resten er nødvendigt for udearealer samt perimetersikring og sikkerhedszone. Det meste af bebyggelsen skal indhegnes og omkranset af en mur på 6 meter.

Afgøres på Christiansborg

Økonomi- og Erhvervsudvalget i Viborg Kommune har det mulige nye fængsel som dagsordenpunkt på et møde 18. januar. 

Beslutter udvalget at arbejde videre med planerne, vil der i løbet af foråret 2024 blandt andet blive udpeget mulige områder for placering. Herefter udarbejdes det nødvendige plangrundlag i form af kommuneplan og lokalplan med videre.

Den endelige beslutning om, hvor fængslet skal placeres, er dog en politisk beslutning, som justitsministeren vil drøfte med aftalepartierne bag aftalen om kriminalforsorgens økonomi 2022-2025.

Hvad koster det?

Hvor meget det nye fængsel ventes at koste, fremgår ikke.

Da Storstrøm Fængsel på Falster, som er et lukket fængsel med plads til cirka 250 indsatte, blev bygget var prisen i omegnen af 1 mia. kr. Første spadestik blev taget sidst i 2012, og fængslet åbnede i 2017.

Fængslet i Sdr. Omme står overfor en udvidelse, som gør det til landets største med samlet 422 pladser. I december sidste år vandt entreprenørfirmaet KG Hansen bygningsentreprisen på projektet, en opgave i omegnen af en halv milliard.  

Fakta: Nyt fængsel

  • Kriminalforsorgen søger en grund på 30-35 hektar til et nyt lukket fængsel med plads til 400 indsatte.
  • Det forventes, at der bygges på cirka 20-25 hektar centralt på grunden, mens resten er nødvendigt for udearealer samt perimetersikring og sikkerhedszone.
  • Det meste af den bebyggede del af grunden forventes indhegnet og omkranset af en mur på 6 meter.
  • Fængslet skal være færdigbygget og i drift i 2030.

Kilde: Viborg Kommune

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094