23948sdkhjf

Nu starter arbejdet med kendt fængsel

Bygninger, der ikke er bevaringsværdige, forsvinder som noget af det første i Egon Olsens gamle fængsel og indleder klargøring af første etape i Albertslunds nye bydel

I de kommende måneder vil parterne bag udviklingen af Vridsløse, A. Enggaard og PKA, indlede byggemodningen af den gamle fængselsgrund. Det drejer sig i første omgang særligt om den sydvestlige del af grunden, der skal huse bydelens første kvarter.

- Inden for de kommende måneder begynder vi at gøre grunden klar til nybyggeri og da Vridsløse udvikles i etaper, vil vi indledningsvis hovedsageligt koncentrere os om at klargøre den sydlige del af grunden, siger projektudvikler Morten Løgsted fra A. Enggaard, i en pressemeddelelse.

- Vi river nogle bebyggelser, der ikke er fundet bevaringsværdige, ned, og vi fælder og rydder træer og beplantning, der ikke er vurderet bevaringsværdige, inden for de næste måneder, uddyber han.

Planerne for den 160.000 kvm store fængselsgrund, nu bydelen Vridsløse, sigter mod en bydel med 1.400 - 1.600 boliger i forskellige størrelser og boligtyper, samt erhverv og iværksætteri. Bydelen skal bindes sammen af grønne områder præget af ny og bevaret natur, der sammen med fængslet vil udgøre kernen i bydelen.

Arbejdet med byggemodningen af grunden skal ses i lyset af, at et flertal i Albertslund Kommunes Kommunalbestyrelse i februar 2023 godkendte en rammelokalplan for Vridsløse og, at der nu fra myndigheden i Albertslund Kommune er givet grønt lys til at nedrive bygninger og fælde træer, som i planen ikke er udpeget som bevaringsværdige.

Gemmer gamle træer

Den forestående klargøring hviler på et grundigt forarbejde.

- Allerede tidligt i processen foretog Albertslund Kommunes myndighed besigtigelser og registreringer af større og betydningsfulde træer. På den baggrund er der udformet en plan for Vridsløse, der foruden at tilføre en masse ny natur i vid udstrækning tager hensyn til grundens eksisterende natur, siger borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen (S).

- Det betyder, at området, når det står færdigt, har en højere naturværdi end i dag, blandt andet fordi der plantes 500–700 nye træer og tilføres nye hjemmehørende plantearter, der giver grobund for et mere varieret insekt- og dyreliv, uddyber borgmesteren.

De træer, der fældes, forbliver på grunden, hvor de får nyt liv som en del af den nye bydel. Nogle træer gemmes, så de kan indgå som kommende byrumsinventar, andre lægges ud i området som insekthoteller og vigtige tilholds- og ynglesteder for smådyr.

Planerne for Vridsløse

Planerne for det tidliger fængselsområde Vridsløse i Albertslund omfatter 1.400 - 1.600 boliger i varierende størrelser og boligtyper, samt erhverv og iværksætteri. Bydelen bindes sammen af grønne områder med både ny og bevaret natur, der sammen med fængslet vil udgøre kernen i bydelen.

En stor del af det samlede fængselskompleks og størstedelen af grundens øvrige bygninger bevares, herunder fx hovedbygningen med den ikoniske grønne port, inspektørboligen og kirken. Porten bliver omdrejningspunktet for et nyt, levende samlingspunkt for iværksætteri, kreativitet og fællesskab, der under navnet ’Porten’ bliver et trækplaster og samlingspunkt for nye beboere, hele Albertslund og resten af Storkøbenhavn.

Bag udviklingen af den 160.000 kvm store fængselsgrund står entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard, arbejdsmarkedspensionskasse PKA og Albertslund Kommune samt et rådgiverteam bestående af Cobe, WSP, Rambøll, Cowi. TRE-miljørådgivning, Planværkstedet og Niras. 

Freja Ejendomme var frem til 2023 en aktiv part i projektets arkitektkonkurrence, i udvikling af masterplan og den første lokalplan, hvorefter de som planlagt udtrådte af projektet.

Masterplanen for Vridsløse blev godkendt i efteråret 2022 og efterfølgende er rammelokalplanen, godkendt i februar 2023. Byggeretsgivende lokalplan for Vridsløse Sydvest godkendt i november 2024.

Kilde: Freja Ejendomme

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125