23948sdkhjf

Realdania giver næsten 800 mio. kroner til 240 projekter

Overskuddet i den filantropiske forening blev også bedre end ventet sidste år

I alt 240 projekter rundt om i landet fik i 2023 støtte fra Realdania, og ved årets slutning var den filantropiske forening involveret i 911 igangværende projekter.

Samtidig kan Realdania konstatere, at årets samlede resultat efter filantropiske uddelinger, skat og omkostninger blev et overskud på 794 mio. kr. Det anses for tilfredsstillende og bedre end de forventninger, som blev meldt ud ved regnskabsaflæggelsen for 2023.

- Jeg er glad for, at det er lykkedes os at få et flot afkast af vores investeringer og et årsresultat, der er bedre end forventet, siger Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania, i en pressemeddelelse.

- Det betyder, at vi sidste år kunne tilføje 240 nye, spændende filantropiske projekter til vores arbejde - fordelt over hele landet og varierende fra lokale projekter til større nationale indsatser, fortsætter han.

Læs meget mere om udviklingen på Building Supplys søstermedie Licitationen:

Efter katastrofeår: Realdania har atter overskud og deler flere millioner ud end ventet

Realdania har nu cirka 185.000 medlemmer.

De 240 projekter og delprojekter fik bevilget støtte fra Realdania for i alt 756 mio. kr. Dertil kommer 35 mio. kr., der udgør investeringsværdien af de bygninger, der gennem Realdania By & Byg anskaffes som filantropiske ejendomsinvesteringer. Dermed udgør de samlede filantropiske aktiviteter i 2023 791 mio. kr.

Skruer op for missionsrettede investeringer

I 2023 skruede Realdania igen op for de missionsrettede investeringer, der har til formål at skabe positive effekter inden for specifikke filantropiske arbejdsfelt og samtidig skabe et markedslignende økonomisk afkast.

Markedsværdien af investeringerne inden for MRI steg i 2023 fra 609 mio. kr. ved årets indgang til 842 mio. kr. pr. den 31. december 2023. Samtidigt steg den samlede værdi af de ikke-kaldte investeringstilsagn, hvor Realdania har forpligtet sig til at indskyde investeringsmidlerne ved anmodning, i samme periode fra 315 mio. kr. til 592 mio. kr. inden for missionsrettede investeringer.

Foreningens mål er at have 5 pct. af den kommercielle investeringsformue i missionsrettede investeringer i 2026, hvor den nuværende investeringsstrategi udløber.

I 2023 stod Realdania bag en ny dansk investeringsfond inden for proptech og grøn omstilling, ligesom der sidste år blev foretaget missionsrettede investeringer inden for finansiering af energirenovering, CO₂-reduktion og cirkulær økonomi. Sidste år tog foreningen desuden hul på en mere systematisk tilgang til at måle den filantropiske effekt af de missionsrettede investeringer med udgangspunkt i internationalt anerkendte standarder og opgørelsesmetoder.

Forventninger til 2024

I 2024 forventer Realdania et niveau for bevilligede uddelinger i størrelsesordenen 500-600 mio. kr. Forventningen ligger på niveau med de senere års forventede uddelingsniveau og er baseret på estimater for investeringsformuens langsigtede afkast.

Med udgangspunkt i de konkrete forventninger til udviklingen i det kommende år, og til niveauet for filantropiske uddelinger, forventer Realdania samlet set et overskud efter skat og uddelinger i 2024 i niveauet 500 mio. kr.

- Vi skal tænke os om, hver gang vi har lyst til at bygge nyt

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079