23948sdkhjf

Milliardpris bremser renovering af nedstyrtningstruede højhuse

Renoveringen af 10 højhuse på Bellahøj skulle have været sendt i udbud i marts måned. Men det sker ikke

En renovering og forstærkning af 10 højhuse på Bellahøj ved København vil koste 2,6 mia. kr. Og den pris spænder ben for det store projekt, da det ligger uden for rammerne for finansiering af almene boliger.

Det oplyser boligselskabet KAB på baggrund af en vurdering fra Arkitemas færdige projektering af projektet.

- Vi har nu med projekteringen fået et samlet og opdateret overblik over prisen. Og den er simpelthen for høj, siger Rasmus Jessing, byggedirektør i KAB, i en pressemeddelelse.

KAB varetager på vegne af boligselskabet SAB byggeprocessen i tæt parløb med Landsbyggefonden.

- Så nu går vi i en kort men intensiv tænkepause, før vi kommer med en ny plan for højhusenes fremtid, tilføjer byggedirektøren.

SAB’s højhuse på Bellahøj, der er blandt de første i Danmark af sin type, har været meget omdiskuterede, da en række analyser har vist, at husene ved kritisk vind er sammenstyrtningstruede. Københavns Kommune har derfor med et påbud besluttet, at de tre mest truede højhuse skal være helt tomme til sommer.

SAB og KAB er nu i dialog med Københavns Kommune og andre relevante myndigheder om mulige løsninger.

Miljøsanering, altaner og prisstigninger

Der er tre forklaringer på milliardprisen. 

Helhedsplanen er udvidet med ekstra opgaver efter, at der er fundet behov for miljøsanering i bygningerne. Desuden har altanerne vist sig at være i en dårligere forfatning end først antaget. Hertil skal lægges stigninger i byggepriser på et fortsat overophedet byggemarked.

I SAB er de opdaterede oplysninger blevet modtaget med stor ærgrelse.

- Det er jo godt, at vi med en færdig projektering ved, hvor dyr en renovering vil blive. Men det er frustrerende, at pengene ikke slår til, særligt i denne sag hvor renoveringen er så presserende, siger John B. Sørensen, formand for SAB.

En kompliceret størrelse

Rasmus Jessing påpeger, at det har været nødvendigt at få gennemført projekteringen for at få et endeligt overblik over økonomien og dermed et færdigt beslutningsgrundlag.

- Højhusene på Bellahøj er i særklasse en kompliceret størrelse. De er meget slidte, har problemer med sikkerheden og er samtidig bevaringsværdige – ligesom der er stor lokal uenighed om, hvad der skal gøres. Det har betydet en svær proces, siger KAB's byggedirektør.

I øjeblikket er en række eksperter ved at vurdere, om der skal laves nye undersøgelser af sikkerheden ved kritisk vind i højhusene på Bellahøj.

Der er stadig et kommunalt påbud gældende, der betyder, at beboerne i de tre mest udsatte højhuse skal være genhuset inden 30. juni 2024. Den oprindelige plan for renovering lød på, at husene skulle være indflytningsklare igen i 2029. 

KAB og SAB regner med at kunne fremlægge en ny plan for højhusenes fremtid inden sommerferien.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094