23948sdkhjf

Fabriksbygninger bliver til 130 millioner kroner dyrt kulturhus

En række bevaringsværdige fabriksbygninger i Brønderslev får nyt liv som kulturelt samlingssted

Med en række store donationer i hus kan Brønderslev nu se frem til at få et kulturhus og -område til 130 mio. kr., Kulturområde Hedelund.

Siden 1800-tallet har den nordjyske by by udviklet sig rundt om smedefabrikken Pedershaab, senere PN Beslag, så industrikomplekset i dag ligger centralt i byen - midt mellem handelsgader, jernbanen og parkanlæg.  

Over de seneste år er produktionen flyttet fra de historiske bygninger, som har ligget delvist ubrugte hen. Flere af bygningerne er bevaringsværdige, og i 2021 vedtog Brønderslev byråd en vision for omdannelsen af kulturmiljøet, som nu kan tage et stort skridt mod realisering.

Konkret skal fire sammenhængende produktionsbygninger omdannes til et aktivitets- og kulturhus med teatersal, en biografsal, en kulturskole, et museum, et spisested samt administration, mødelokaler og et åbent, indendørs aktivitetstorv, hvor blandt andre Brønderslev Amatørscene, Vildmosemuseet og Kulturskolen Brønderslev skal have til huse.

Inden omdannelsen kan gå i gang, skal der holdes en arkitektkonkurrence. Der bliver også etableret en særskilt fond, som skal stå for byggeriet.

- De små og mellemstore byer i Danmark spiller en vigtig rolle i vores liv og hverdag. Byerne rummer stærke kræfter, som kan medvirke til, at de fortsat er attraktive og velfungerende – hér i form af Brønderslev Amatørscene og Vildmosemuseet, siger filantropidirektør i Realdania Nina Kovsted Helk i en pressemeddelelse.

- Godt understøttet af Brønderslev Kommune er det nu blevet muligt at realisere et projekt, som skal være et eksempel på, hvordan man kan udnytte et historisk kulturmiljø til at skabe et levende sted for læring, trivsel og oplevelser, tilføjer hun.

Samlet har projektet et budget på 130 mio. kr. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Realdania har hver bidraget med 45 mio. kr. til projektet.

Fakta om Kulturområde Hedelund

Kulturhusets realisering er budgetteret til cirka 130 mio. kr. Brønderslev Kommune finansierer med 30 mio. kr., Vildmosemuseet med 10 mio. kr. og Brønderslev Amatørscene med 5 mio. kr. Projektet støttes af Realdania med 45 mio. kr., A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 45 mio. kr., og Det Obelske Familiefond med 2,5 mio. kr.

Kulturhuset har foreløbigt fået navnet Fabrikken, og skal huse bl.a. teater- og biografsal, museum, spisested og kulturskole.

Projektet er udviklet af Vildmosemuseet og Brønderslev Amatørscene i samarbejde med Brønderslev Kommune.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093