23948sdkhjf

Konkurrence: Hvordan bliver det dejligt på landet?

Arkitektforeningen Østjylland og Randers Kommune efterlyser bud på landsbyernes fremtid

Drømmen om livet på landet lever stadig, men landsbyerne er under pres. Så hvordan får arkitekturen i landsbyerne nyt liv, og matcher landsbyernes tilbud med nye generationers behov og familiemønstre? Det skal idékonkurrencen ”Det er dejligt på landet” give bud på.

Arkitektforeningen Østjylland og Randers Kommune står bag konkurrencen, som er åben for alle med en interesse for arkitektur og samfundsudvikling, herunder arkitekter, sociologer, kunstnere, antropologer, historikere, udviklere og entreprenører

I landsbyen Albæk nord for Randers Fjord er landsbyens udfordringer særligt nærværende. Landsbyen har smalle veje, firlængede gårde, stråtækte huse, bindingsværk, tætte byhuse med sadeltag, og håndværk i høj kvalitet.

- Vi skal finde de gode måder at transformere og genaktualisere Albæk på, udtaler Sofie Palsgaard Nommesen, arkitekt MAA i Randers Kommunes planafdeling og projektleder på konkurrencen, i en pressemeddelelse.

- Min forhåbning er, at konkurrencen bidrager til at skabe debat og dialog om fremtidens landsbyliv og arkitektur. Noget der kan inspirere os til at se på landsbyerne fra andre vinkler og på nye måder, uddyber hun.

Afgrænset område

Den mest markante og unikke kulturarv ligger i de firlængede gårde, som er omdrejningspunktet for idékonkurrencen.

Med udgangspunkt i et afgrænset konkurrenceområde med seks ejendomme efterlyser Arkitektforeningen Østjylland og Randers Kommune nytænkende bud på, hvordan landsbyernes historie og særlige liv kan styrkes, gennem arkitektoniske indgreb og planer, der respekterer landsbyens kulturhistorie samtidig med, at de imødekommer nutidige og fremtidige behov.

Disse udfordringer kræver nytænkende og bæredygtige løsninger for at sikre landsbyernes fremtid. Og det er det, som idékonkurrencen ”Det er dejligt på landet” søger bud på med udgangspunkt i en konkret case.

Idékonkurrencen har fokus på tre overordnede temaer: Omdanne det eksisterende med respekt for kulturarven og bæredygtighed, tilføje nye strukturer, der understøtter landsbyens fællesskab og identitet, samt genskabe landsbyens struktur og fællesskab på innovative måder.

Ambitionen med konkurrencen er at se idéer og løsningsforslag, der tænker ud af boksen og sætter nye standarder for, hvordan vi kan omdanne og revitalisere landsbyer til at blive bæredygtige og levende samfund.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078