23948sdkhjf

Toiletpapir, sæbe og… ejendomsdrift: Nordisk Miljømærkning vil svanemærke bæredygtig bygningsdrift

Fremover skal bæredygtig og miljøvenlig ejendomsdrift certificeres med Svanemærket på lige fod med nybyggerier og andre husprodukter, som man kender det i dag

Normalt er Svanemærket noget, danskerne støder på i hverdagsjagten på miljøvenlige og bæredygtige alternativer inden for blandt andet rengøringsmidler, toiletpapir og andre husholdningsprodukter.

Siden 2005 har det grønne mærke da også været brugt blåstemple bæredygtige bolig- og renoveringsprojekter, og nu ønsker Nordisk Miljømærkning at få den grønne svane til at flyve længere ind i boligbranchen.

Nordisk Miljømærkning har nemlig lanceret en række forslag til kriterier for ejendomsdrift. Blandt andet ønsker man at certificere drift af beboelsesejendomme, kontorejendomme samt institutionsejendomme såsom skoler og daginstitutioner med Svanemærket.

Svanemærket

  • Svanemærket er det officielle nordiske miljømærke og blev etableret i 1989 af Nordisk Ministerråd. Det har været at finde i Danmark siden 1997.
  • Mærket har til formål at markere de mest bæredygtige og miljøvenlige inden for alt fra husholdningsprodukter til nybyggerier.
  • Siden 2005 har man kunnet bygge svanemærkede huse, og her de første af slagsen i Danmark bygget i 2007.

- Markedet har efterspurgt muligheden for at kunne svanemærke bygningsdrift. Det har vi blandt andet oplevet fra flere bygherrer, der står bag svanemærket nybyggeri – for de ved godt, at en sund og ressourceeffektiv drift er vigtig for at bevare værdien af de bygninger, de netop har fået opført, siger Heidi Bugge, kriteriechef i Miljømærkning Danmark, i en pressemeddelelse.

Risici skal indentificeres

Helt konkret drejer det sig om otte områder, som Svanemærket skal tildeles ud fra. Et af hovedområderne er indeklima, hvor der er lagt op til, at man skal kontrollere den eksisterende bygning for blandt andet skimmelsvamp og PCB.

Derudover skal der blandt andet være krav til energi og vand, som skal være med til at begrænse forbruget af ressourcer og generelt sikre en løbende forbedring af det enkelte byggeris energiforbrug.

- Når vi taler ejendomsdrift, spiller klimaforandringer også en væsentlig rolle, og her er Svanemærkets krav relevante i forhold til EU-taksonomien. Svanemærket stiller krav om, at potentielle risici skal identificeres og analyseres – og om at der skal træffes foranstaltninger for både at tilpasse sig klimaforandringerne og afbøde dem, siger Heidi Bugge.

Det nye forslag skal først i høring hos det danske miljømærkenævn, inden det bagefter skal en tur forbi det nordiske miljømærkenævn. Der er frist den 5. juni, og går forslaget igennem, ventes det lanceret i løbet af 2024.

De otte hovedområder

  • Management
  • Energi
  • Klimaforandringer
  • Indeklima
  • Vand
  • Genanvendelse, genbrug og affaldshåndtering
  • Udemiljø og biodiversitet
  • Servicer og produkter
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141