23948sdkhjf

Nye tal: Færre byggevirksomheder går konkurs

Konkurser er blevet færre blandt aktive virksomheder i byggeriet, viser nye tal

Efter flere år med stigninger i antallet af konkurser blandt aktive virksomheder i byggeriet ser kurven nu ud til at være knækket.

I hvert fald, når man kigger på perioden januar-april. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Ud fra Danmarks Statistiks beregninger har der i perioden i 2024 været omkring 225 konkurser i aktive virksomheder inden for byggeriet. I samme periode i 2023 var der tale om over 275.

I alt for alle brancher har der alene i april måned i år været 256 erklærede konkurser blandt aktive virksomheder, når der korrigeres for normale sæsonudsving.

Med aktive virksomheder menes virksomheder, som har mere end én medarbejder og en omsætning på mindst en mio. kr.

De 256 konkurser er cirka 22 pct. flere end i marts. Konkurserne medførte 1.136 tabte job mod 1.544 tabte job i marts. Og ud af de tabte job i april, står Region Hovedstaden for 58 pct. 

"Imponerende" beskæftigelse

Cheføkonom i brancheforeningen Aktive Ejere, Bo Sandberg, bemærker i en kommentar til de nye tal, at der i Danmark - i modsætning til vores nordiske nabolande - stadig er godt gang i byggebranchen. 

Han peger på, at energirenoveringer, klimatilpasninger og anlægsarbejde "formår at kompensere for det faldende nybyggeri af boliger". 

- Det er imponerende, at byggeaktiviteten holder sig stabilt omkring all-time-high niveauet på over 195.000 beskæftigede trods udfordringer med inflation, renter og klimaaftryk, siger han. 

Bo Sandberg beskriver desuden, at der ikke ligefrem er tale om en "tsunami af konkurser i dansk økonomi" med de nye samlede tal. 

- Snarere nogle få krusninger på Peblingesøen, som han formulerer det. 

- Konkurser har indlysende ubehagelige konsekvenser for ansatte, investorer, kreditorer og underleverandører. Men som overordnet historisk betragtning, er det sundt for erhvervslivet og for samfundsøkonomien med en høj virksomhedsdynamik, hvor nye virksomheder opstår og ikke-levedygtige virksomheder bukker under, lyder det videre fra cheføkonomen. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094