23948sdkhjf

Lille stigning i byggeriets forventninger

Virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen mærker fremgang i ordrebeholdningen for fjerde måned i træk, og det trækker den sammensatte konjunkturindikator op.
Således viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, at den sammensatte konjunkturindikator for bygge- og anlægsbranchen er steget fra minus 21 i april til at være minus 14 i august.

Se branchetal for bygge- og anlægsbranchen her .

Konjunkturindikatoren er sammensat af byggeriets vurdering af ordreholdningen samt forventet beskæftigelse. Beskæftigelsesforventningerne har ligget stabilt i intervallet minus 11 og minus 8 de seneste seks måneder, hvorimod vurderingen af ordrebeholdningen har været stadig mindre negativ siden maj.


Mens virksomhedernes vurdering af ordrebeholdningen i august lander på nettotallet minus 18 i forhold til minus 22 i juli, melder Danmarks Statistik om et fald i beskæftigelsesforventningerne. I juli lå nettotallet for forventet beskæftigelse på minus 8, hvor det i august slår ud på minus 10.

Positive forventninger til omsætningen
Anskues konjunkturudviklingen på tværs af byggeriets underbrancher er det værd at bemærke, at samtlige underbrancher på nær tømrer- og bygningsvirksomhed har positive forventninger til omsætningen i perioden august – oktober 2013. Underbranchernes samlede forventning til beskæftigelsen lander på 0 for samme periode.



Danmarks Statistik skriver om udviklingen:

Fremgang i forventningerne i forhold til sidste år
Når der ses på de ikke-sæsonkorrigerede tal, er forventningerne til beskæftigelsen de kommende tre måneder i forhold til de seneste tre måneder neutrale på 0. I august sidste år var tallet minus 2. Især anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed og anlægsentreprenører markerer sig med positive forventninger, mens tømrer- og bygningsvirksomhed har meget negative forventninger.

Forventningerne til omsætningen er på 6. I august sidste år var tallet 2. Samtlige branchegrupper på nær tømrer- og bygningsvirksomhed har positive forventninger. Mest positive er igen anden specialiseret bygge- og anlægsvirksomhed og anlægsentreprenører, men maler- og glarmestervirksomhed følger også godt med.

Forventningerne til tilbudspriser ved licitation er på minus 5 i august. I samme måned sidste år var tallet minus 7. Igen markerer tømrer- og bygningsvirksomhed sig med meget negative forventninger.

Produktionsbegrænsninger
Virksomheder, der repræsenterer 67 pct. af beskæftigelsen i sektoren, oplever ingen produktionsbegrænsninger i august.I juli var tallet 62 pct., og i august sidste år vardet oppe på 71 pct.

Virksomheder, der repræsenterer 25 pct. af beskæftigelsen, oplyser, at manglende efterspørgsel var årsag tilproduktionsbegrænsning. Finansielle begrænsninger nævnes af 5 pct. Mangel på arbejdskraft nævnes også af 5 pct. Andre årsager angives af 1 pct., og dårligt vejr angives - ikke uventet - af 0 pct.

Kilde: Danmarks Statistik

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109