23948sdkhjf

Cowi suspenderer to ansatte efter TV 2-afsløringer

Mens en undersøgelse pågår, har Cowi suspenderet to ansatte. Det sker efter omdiskuteret TV 2-dokumentar

Det rådgivende ingeniørfirma Cowi har suspenderet to medarbejdere som følge af TV 2's afsløringer i blandt andet dokumentaren "Den sorte svane".

Det oplyser Cowi-pressechef Søren Kragh Pedersen til TV 2. Det oplyses ikke, hvilke stillinger de to ansatte har.

Suspenderingen sker, "mens der pågår en undersøgelse med ekstern advokatbistand baseret på det materiale, som TV 2 har præsenteret", lyder det fra Cowi.

Ifølge TV 2 kendte virksomheden til problemer med håndtering og bortskaffelse af forurenet jord fra et byggeprojekt i Vallensbæk på Sjælland.

Men i en tilsynsrapport til kommunen "blåstemplede rådgivningsgiganten jordhåndteringen uden anmærkninger", skriver tv-stationen torsdag.

TV 2 udgav tirsdag dokumentaren "Den sorte svane", der siden har været massivt diskuteret i offentligheden.

Dokumentaren kortlægger forbindelser mellem en kriminel underverden og eksempelvis advokater, entreprenører og erhvervsfolk. Det sker ved brug af blandt andet skjulte kameraer og mikrofoner.

Cowi bliver en del af dokumentaren, da en nu politianmeldt partner i ejendomsselskabet 1927 Estate giver indtryk af, at Cowi er ligeglade med at føre ordentlig tilsyn med bortskaffelse af forurenet jord, så længe "de bare får deres penge".

Efterfølgende har TV 2 gennemgået det konkrete sagsforløb i Vallensbæk og kan dokumentere, at Cowi skrev direkte til 1927 Estate, at "det kan give jer store problemer i forhold til kommunen, hvis de får fokus på det". Alligevel blåstemplede Cowi projektet.

Tidligere torsdag skrev pressechef Søren Kragh Pedersen til TV 2, at Cowi har "fejlet" i deres kommunikation i forhold til at "sikre transparens og rapportere alle uregelmæssigheder tydeligt".

Cowi har også afbrudt al samarbejde med 1927 Estate.

Det rådgivende ingeniørfirma har ifølge sin hjemmeside 8.000 ansatte og arbejder primært i Skandinavien, Storbritannien, Nordamerika og Indien.

Overblik: De har mødt konsekvenser efter TV 2-dokumentar

Tirsdag udkom TV 2 med dokumentarserien "Den sorte svane".

Dokumentaren kortlægger forbindelser mellem en kriminel underverden og eksempelvis advokater, entreprenører og erhvervsfolk.

Gennem skjulte optagelser fra en muldvarp i det kriminelle miljø afsløres omfattende og alvorlig kriminalitet som hvidvask af store summer og svindel med bortskaffelse af forurenet jord.

Her følger et overblik over, hvilke konsekvenser dokumentaren indtil videre har haft for de advokater og erhvervsfolk, der medvirker i dokumentaren:

  • Den nu forhenværende Horten-advokat Nicolai Dyhr blev fyret inden dokumentaren udkom. Advokatrådet har desuden igangsat en tilsynsundersøgelse af ham. Gældsstyrelsen har derudover fjernet Nicolai Dyhr fra sit såkaldte advokatpanel. Styrelsen har desuden iværksat en undersøgelse af de konkurssager, som advokaten har behandlet. Nicolai Dyhr har efter dokumentaren trukket sig fra sin tillidspost i Sydbank.
  • Odense Kommune har meddelt, at den vil suspendere samarbejdet med advokatfirmaet Horten, hvis den ikke får en "overordentlig god forklaring" fra advokatselskabet. Den nu fyrede advokat Nicolai Dyhr arbejdede hos Horten.
  • Advokatrådet har sat gang i en tilsynsundersøgelse af advokat Lise Roulund. Rådet har efterfølgende politianmeldt hende for mulig medvirken til hvidvask og videregivelse af fortrolige oplysninger i en straffesag samt stillingsmisbrug.
  • Erhvervsmand og tidligere byrådsmedlem i Køge Carl Richard Christensen har trukket sig fra alle sine bestyrelsesposter.
  • Ejendomsudvikler Martin Odgaard er blevet suspenderet af byggevirksomheden 1927 Estate, hvor han var partner. Han er desuden blevet politianmeldt af virksomheden.
  • Det rådgivende ingeniørfirma Cowi har suspenderet to medarbejdere. Det fremgår ikke, hvilke stillinger de to ansatte havde.
  • Birger Arp-Hansen, der er medejer af hotelkoncernen Arp-Hansen Hotel Group, har trukket sig fra bestyrelsen i hotelgruppen.

Kilder: TV 2, Børsen, Finans, Estate Media

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095