23948sdkhjf

Entreprenør manglede mandskab og maskiner: Forsinket grønlandsk lufthavn ventes snart klar

Trafikstyrelsen har søndag godkendt en ny lufthavnsterminal i Nuuk, som snart er klar til passagerer

Lige nu er der ingen direkte fly fra Danmark til Grønlands hovedstad, Nuuk. Men det kan muligvis snart ændre sig.

For Trafikstyrelsen har søndag godkendt, at den nye lufthavnsterminal i Nuuk lever op til reglerne for luftfartssikkerhed.

Det skriver Trafikstyrelsen i en pressemeddelelse.

Det betyder, at terminalen snart ventes klar til at kunne åbne for de første passagerer, oplyser styrelsen.

- Jeg er glad for, at det lykkedes at nå denne vigtige milepæl i det grønlandske lufthavnsprojekt, siger vicedirektør i Trafikstyrelsen Christian Vesterager i pressemeddelelsen.

Reglerne handler både om grønlandske, europæiske og internationale regler for luftfartssikkerhed.

- Det har været en krævende og kompleks opgave at godkende alle securityforanstaltningerne i den nye terminalbygning, siger Christian Vestager.

Det er stadig sådan, hvis man vil flyve fra København til Nuuk, skal man flyve via byen Kangerlussuaq.

Men både i Nuuk og Ilulissat anlægger Kalaallit Airports International A/S nye og længere landingsbaner, der skal kunne modtage transatlantiske jetfly.

Det var intentionen, at begge baner skulle stå færdige i 2024.

Men det er for nylig kommet frem, at arbejdet med at bygge den nye lufthavn i Ilulissat er yderligere forsinket. Og lufthavnen forventes tidligst at åbne i 2026.

Årsagen er ifølge det grønlandske medie KNR mangel på blandt andet mandskab, maskineri og reservedele hos entreprenøren.

Det har mødt kritik, fordi flere mente, at det var bedre at udnytte den erfaring, som var opnået ved byggeriet i Nuuk, før man begyndte det andet anlægsprojekt.

Sikkerhedsforhold skal godkendes

I de kommende måneder skal Trafikstyrelsen godkende en række andre sikkerhedsforhold i lufthavnen, før Nuuk Lufthavn efter planen kan tage den nye landingsbane på 2200 meter i brug den 28. november 2024.

Dermed bliver det for første gang nogensinde muligt for den grønlandske hovedstad at modtage større fly direkte fra København, Europa og resten af verden.

Lufthavnen skulle oprindeligt have stået klar den 17. juni, men anmærkninger fik brandmyndighederne til at udskyde åbningen på ubestemt tid.

- Det er selvfølgelig lidt af en mavepuster, at vi ikke kan åbne i morgen som planlagt. Når det er sagt, så gik inspektionerne overordnet godt. Security blev godkendt, men vi har fået enkelte anmærkninger fra brandmyndighederne, som vi sørger for at rette op på hurtigst muligt, siger adm. direktør i Greenland Airports, Jens Lauridsen, i en pressemeddelelse.

Her lyder det også, at Greenland Airports vil finde en ny åbningsdato hurtigst muligt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116