23948sdkhjf

Medie: Illegale håndværkere startede brand hos Novo Nordisk

Foruden en tilladelse til overhovedet at arbejde i Danmark manglede to håndværkere godkendelse til at udføre den type arbejde, der i maj førte til stor brand hos Novo Nordisk

Det var to illegale håndværkere, som var skyld i en større brand på Novo Nordisk byggeri i Kalundborg midt i maj.

Det fremgår af et referat fra et sikkerhedsmøde på byggepladsen fem dage efter ulykken, som MedWatch er i besiddelse af.

- Hvad vi på nuværende tidspunkt ved er, at de to personer, som udførte ’the hot work’ (påsvejsning af tagpap, red.) ikke havde en arbejdstilladelse til den specifikke arbejdsopgave. Derudover havde de to personer ikke nogen gældende arbejdstilladelse til Danmark, står der i referatet.

Til stede på mødet var både to repræsentanter fra Novo Nordisk, fire medarbejdere fra hoved-entreprenøren NNE samt en lang række af underleverandørerne på pladsen.

Klaus Kjær Nielsen, som er NNE’s medarbejder med ansvaret for sikkerheden på byggepladsen, informerede deltagerne på mødet om selskabets vurdering af årsagen til branden, hvor han understregede, at man stadig afventer den endelige politirapport om sagen.

- Dette kan dog imidlertid godt tage noget tid, står der i referatet.

Branden på byggepladsen opstod den 16. maj, hvor en massiv røgsøjle kunne ses 30 kilometer væk.

Thomas Kristensen, kommunikationschef hos Midt- og Vestsjællands Politi, bekræfter, at politiet har haft de to pågældende håndværkere til afhøring for at fastslå den endelige årsag til branden.

- Branden opstod oppe på taget som følge af uheld eller noget uforsigtighed i forbindelse med håndværkernes arbejde deroppe. Vi har afhørt dem, men der er ikke indtil videre fundet noget, som vi har sigtet dem for, forklarer Thomas Kristensen til MedWatch.

Afhøringen af håndværkerne har dog også belyst for politiet, som det også fremgår af Novo Nordisks referat, at de to håndværkere arbejdede på pladsen uden en gyldig arbejdstilladelse til at arbejde i Danmark.

- Det er korrekt, at der er nogle ting, der ikke er på plads i forhold til de to pågældende håndværkere; i forhold til deres tilladelse til at arbejde her. Det er blevet afklaret med en advarsel, og så har vi så overdraget det til Udlændingestyrelsen, som så skal tage stilling til, hvad der videre skal ske med de her to, siger Thomas Kristensen.

I sin eksterne kommunikation er Novo Nordisk dog langt fra så konkret om sammenhængen mellem de illegale håndværkere på taget og branden, som virksomheden er i sit interne referat fra sikkerhedsmødet. 

I en mail til MedWatch forklarer pressechef Lars Otto Andersen-Lange, at selskabet hverken kan be- eller afkræfte, hvordan eller hvorfor branden opstod.

Her kæder han heller ikke politiets afhøring af de to illegale håndværkere sammen med deres arbejde med ild på taget af bygningen, da der udbrød brand.

- I forbindelse med politiets undersøgelser efter branden, mødte politiet to udenlandske eksterne medarbejdere på byggepladsen, der ikke umiddelbart havde den lovpligtige dokumentation i orden. Politiet tog derfor de to eksterne medarbejdere med til nærmere afhøring, skriver pressechefen.

I januar fandt Midt- og Vestsjællands Politi fire brasilianske håndværkere uden arbejdstilladelse i Danmark under en inspektion på Novo Nordisks byggeplads i Kalundborg. De blev efterfølgende udvist af landet.

Thomas Kristensen fra Midt- og Vestsjællands Politi forklarer, at de mulige sanktioner i sager med manglende dansk arbejdstilladelse ofte afhænger af de lande, som håndværkerne kommer fra, og at det også har været en faktor i beslutningen om en advarsel i den aktuelle sag om branden.

- Der er jo forskellige regler i forhold til arbejdstilladelse, og hvad der skal være i orden, alt efter hvilket land du kommer fra. Og der kan man så gå ind og lave en vurdering af, om de pågældende faktisk har forsøgt at opfylde reglerne, eller om de ikke har, siger kommunikationschefen, der ikke ønsker at oplyse de to håndværkeres nationalitet.

Fører I et ekstra opsyn med Novo Nordisks byggeplads på baggrund af de her gentagne tilfælde af manglende arbejdstilladelser på stedet?

- Det har vi ikke nogen kommentar til, siger Thomas Kristensen.

I vil ikke afkræfte eller oplyse om et skærpet tilsyn med byggepladsen?

- Nej, vi går ikke ind og kommenterer på enkelte byggepladser, understreger kommunikationschefen fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Thomas Kristensen understreger, at efterforskningen endnu ikke er afsluttet, men han ønsker ikke at oplyse om grunden til det.

- Vi mangler stadigvæk nogle af de ting, vi sidder og arbejder med, men det siger vi ikke noget om af hensyn til efterforskningen, siger han.

Når de to håndværkere aktuelt set bare har fået en advarsel, arbejder de så på byggepladsen igen?

- Jeg har ikke nogen viden om, hvor de befinder sig henne af nu, siger Thomas Kristensen, der dog oplyser, at de to håndværkeres manglende tilladelse til at måtte arbejde med åben ild ikke er grunden til den fortsatte efterforskning.

- Det er ikke et anliggende for os, om de havde den tilladelse eller ej. Der kommer vi for langt ind i, hvad der er foregået oppe på taget, siger Thomas Kristensen.

Novo Nordisks pressechef Lars Otto Andersen-Lange ønsker heller ikke at oplyse, om de to illegale håndværkere er tilbage i arbejde igen på byggepladsen, men han bekræfter, at det er Udlændingestyrelsen, som skal tage stilling til, hvad der skal ske med de to håndværkere.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095