23948sdkhjf

Enighed: Her er vinderen af centerprojekt til 75 millioner kroner

Arkitektkonkurrencen om et nationalt Kyst- og Lystfiskercenter i Assens er nu afgjort

Det er en enig bedømmelseskomité, der har peget på det vindende skitseforslag til det nationale Kyst- og Lystfiskercenter på Midtermolen i Assens.

Tegnestuen 3XN står bag vinderforslaget med teknisk og faglig støtte fra Detblå, Henry Jensen A/S Rådgivende Ingeniører og Bactocon.

- Det valgte projekt giver det nationale center en stærk arkitektonisk ramme for sit arbejde med vigtig og spændende formidling af viden om vand, udtaler formand for bedømmelseskomitéen og borgmester i Assens Kommune, Søren Steen Andersen (V), i en pressemeddelelse.

Opførelsen af centeret forventes at beløbe sig til 70–75 mio. kr. plus diverse følgeinvesteringer og allerede afholdte udgifter.

Kyst- og Lystfiskercenteret vil blive opført som en kompakt træbygning på 700 kvm med en beskyttende skærm af tegl og biogene materialer, der lever op til arkitektkonkurrencens kriterier om holdbarhed og bæredygtighed.

- Med det valgte forslag får Assens by et vartegn, der kommer til at løfte byen og gøre havneområdet endnu mere attraktivt, siger Søren Steen Andersen.

Bedømmelsesgrundlaget om vinderforslaget:

”Med en monolitisk form står bygningen som et markant vartegn, der er velforankret i havnens store fortælling, de visuelle kig ud mod havet og de tre øer i horisonten. (…) Bygningens ikoniske hovedform tegnes af en stor oval skærm, der omslutter de to ankomst- og udstillingsetager og en udendørs udstillings- og 360 graders udsigtsplatform øverst. (…) et stærkt og enkelt arkitektonisk greb, der med sit formsprog, skala og materialekarakter skaber en unik og genkendelig bygning, der både spiller sammen med pakhuset og det omgivende havne- og bymiljøs mangfoldige udtryk og samtidig har sin helt egen tydelige identitet (…)."

Kilde: Assens Kommune

Kyst- og Lystfiskercenteret i Assens udspringer af den nationale strategi for kyst- og lystfiskeri, som Assens Kommune er tovholder på.

Tæt på vandet

- For os har det været vigtigt at designe en bygning, som på en og samme tid er enkel og legende i sit design. En bygning som passer ind i omgivelserne og er varm, velkommende, legende og oplevelsesrig, siger Jan Ammundsen, senior partner i 3XN/GXN, om vinderforslaget.

Vinderforslaget giver desuden en lang række muligheder for at komme fysisk tæt på vandet. 

Der etableres stenrev med store sten, som åbner op for et miljø for fisk og andre dyr, og der etableres en rampe fra Midtermolen og centeret ned til området med stenrevet, så det bliver tilgængeligt for de besøgende.

Det nationale Kyst- og Lystfiskercenter i Assens

  • På finansloven i 2018, blev der afsat 32 mio. kr. til den nationale strategi for kyst- og lystfiskeri.
  • Assens Kommune er valgt som værtskommune til at føre strategien ud i virkeligheden.
  • Ud af de 32 mio. kr., er de 22 mio. kr. øremærket til at etablere et kyst- og lystfiskercenter.
  • Opførelsen af Centeret forventes at beløbe sig til 70 – 75 mio. kr. samt diverse følgeinvesteringer og allerede afholdte udgifter.
  • Assens Kommunes Byråd har afsat 15 mio. kr. til opførelsen af Centeret. Den resterende økonomi finansieres af bidrag fra A.P. Møller Fonden og Nordea-fonden.

Kilde: Assens Kommune

Til arkitektkonkurrencens prækvalifikation havde 15 teams meldt sig på banen, hvoraf fire blev prækvalificeret. Det var i konkurrence med arkitektfirmaerne Kjaer & Richter, BIG - Bjarke Ingels Group og Lundgaard & Tranberg, 3XN’s vinderforslag er blevet udvalgt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111