23948sdkhjf

Smil ved supersygehus: Undgår dommedagsscenarier

Murværket skal ikke rives ned, og rustramte rør bliver kun udskiftes i begrænset omfang på Nyt Aalborg Universitetshospital

Hverken murværket eller vandrørene på byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU) er så hårdt ramt som frygtet. 

Det fortalte en tydeligt lettet Mads Duedahl (V), regionrådsformand i Region Nordjylland, på et pressemøde tirsdag formiddag. 

Han var flankeret af projektdirektør Asger Schou, der gik i detaljer med skaderne på rør og murværket samt den forventede udbedring.

Problemer med vand i murene har ellers givet dybe panderynker hos folkene omkring Nordjyllands nye universitetshospital, der skyder op på en mark tæt på Aalborg.

Regnvandet burde fra begyndelsen være løbet væk fra facaderne på byggeriet. Men på grund af flere forskellige omstændigheder, både projekteringsmæssigt og udførelsesmæssigt, løb regnvandet desværre ikke væk fra facaderne men i stedet ind i hulmur og videre ind i hospitalet.

Umiddelbart tegnede reparationerne til at koste byggeriet op mod 150 mio. kr. 

Nu har nærmere undersøgelser har vist, at reparationerne kan laves for væsentligt mindre.

- Det er en kæmpe lettelse, at vi i stedet taler om reparationer for i omegnen af 20-25 mio. kr., siger regionsrådsformand Mads Duedahl (V), der også glæder sig over, at reparationerne kan laves, uden at det får betydning for færdiggørelsen eller tidsplanen for byggeriet af det i forvejen strækt forsinkede byggeri.

Ny bevilling

Oplysningerne har regionsrådet fået i en syns- og skønserklæring. 

Det er dog nødvendigt at tage beregningerne med visse forbehold, fordi det ikke er muligt at sige, om behovet for udbedringer er lige stort i hele byggeriet.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har lagt arm med rådgiver og entreprenører om både projektering og håndværk, fordi vi mener, at det er udført mangelfuldt. Men Regionsrådet er enige om, at fremdriften i byggeret er vigtig, siger Mads Duedahl.

På den baggrund har Forretningsudvalget netop bevilget 6 mio. kr. til projektering af udbedringerne. 

Den samlede plan får Regionsrådet forelagt sidst på sommeren, men på byggepladsen er håndværkerne allerede gået i gang med at skifte de mest problematiske dele af facaderne, så problemerne ikke vokser, mens ingeniørerne arbejder.

Mursten erstatter aluminiumsbånd

Undersøgelser viser, at der forventeligt skal en række forskellige teknikker i brug, for at tætne murværket. 

Det omfatter blamdt andet, at aluminiumsbånd, der er indsat for at forskønne facaderne, udskiftes med mursten, der bliver lavet nye murkroner og udbedret mangelfuldt papindlæg i hulmuren m.m.

Blandt fordelene ved at lade totalrådgiver Indigo I/S projektere en reparation er, at selskabet kan gå i gang med opgaven uden forudgående udbud, fordi der bygges videre på deres oprindelige projekt. Det tæller også, at regionen kan stille krav til Indigos bemanding af opgaven, og endelig forbliver projekteringsansvaret hos Indigo I/S, siger regionsrådsformand Mads Duedahl.

Rørsystemet på det ny universitetshospital vil også få foretaget udskiftninger af et mindre antal samlinger for at sikre imod lækager.

Region Nordjylland har rejst krav overfor de virksomheder, der står bag både facader med mere og defekte rørsamlinger.

Frem mod den fulde ibrugtagelse i 2026 kommer der gradvist kommer flere patienter og mere personale på det nye Aalborg Universitetshospital.

Milliardregning

Senest Region Nordjylland på lignende vis meldte nyt om supersygehuset i Aalborgs østlige udkant, var det med anderledes dårligt nyt om en budgetoverskridelse på samlet cirka 1,37 mia. og en forsinkelse på yderligere to år, så de første patienter ventes i 2026 – seks år senere end først forventet.

Siden har projektdirektør Martin Kjær sagt farvel efter interne stridigheder og er blevet erstattet af Asger Schou, der kom fra en stilling som projektdirektør på Regionshospitalet Gødstrup og tidligere havde været byggechef på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Inden afskeden var Martin Kjær med til at trække en række markant problemer frem i lyset: Vand i murværket og tvivlsomme facader, stuer uden tilstrækkelig lydisolering, og kilometervis af vandrør med tegn på tæringer.

Artiklen er en del af temaet De syge supersygehuse.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.236